Kommunalråd i Botkyrka: Enda kuppen en pr-kupp

Kommunalråd i Botkyrka: Enda kuppen en pr-kupp

Ebba Östlin röstades bort från posten som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka för två veckor sedan. Arkivbild.

Tomas Oneborg/SvD/TT
Kommunpolitikern Ebba Östlin (S) säger sig välkomna en utredning om hur hon själv valdes bort som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Men partikamraten Tuva Lund, kommunalråd i Botkyrka, ser ingen kupp bakom omröstningen. – Den enda kupp som jag tyc

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

”Den enda kupp som jag tycker mig se i det här är en gigantisk pr-kupp, säger Lund till TT.”

Det var den 28 januari ett medlemsmöte i arbetarekommunen i Botkyrka, med knapp majoritet, förklarade att man inte längre hade förtroende för Östlin som gruppledare för Socialdemokraterna (S) eller att hon fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Uppgifter, som bland andra Expressen och Aftonbladet rapporterat om, säger att det kan ha varit en slags kupp genomförd med hjälp av personer med kopplingar till kriminella i det så kallade Vårbynätverket som blivit S-medlemmar och sedan var med och röstade bort henne.

"Ordning och reda"

Företrädare bland Östlins kritiker har dock sagt att det bara är en fråga om hennes ledarskap.

En av dem är Tuva Lund. Hon var även med under omröstningen, och känner inte igen sig i bilden om att det skulle ha varit kuppliknande omständigheter.

”Jag tyckte att det var ett möte som gick rätt till, det fanns valbås till och med, det var rösträknare från båda sidor, det var ordning och reda, säger hon.”

TT: Hur kan allmänheten lita på uppgifterna att det inte ska ha varit en kuppartad omröstning?

”Det här mötet har inte varit öppet för alla, så är det ju. Vi tog ett beslut om att det inte skulle vara offentligt. Men jag kan bara säga vad jag såg och vad jag upplevde på det mötet, säger Lund.”

”Det var inte bara vår arbetarekommun där, utan vi hade också partidistriktet där, och de var där för att kontrollera att allt skulle gå rätt till, de var garant för det.”

Utreda vad som hänt

Tidigare i veckan försäkrade S-ledaren Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin att partiet ska gå till botten med vad som skett inom S i Botkyrka.

Lund tycker att det finns flera delar att gå till botten med. Hon frågar sig om hela historien kan bero på att vissa inom S i Botkyrka inte accepterar valresultatet, och lagt ut uppgifter om odemokratiska former och tvivelaktiga deltagare på mötet.

När det gäller frågan om personer som anklagas för att vara gängkriminella säger sig Lund bara veta det som skrivits i medier, om en person som pekats ut.

Östlin: Välkomnar utredning

På lördagen kommenterade Ebba Östlin för första gången på två veckor situationen.

"Jag välkomnar att mitt parti tillsatt en utredning utifrån den allvarliga situation vi befinner oss i", skriver hon på Facebook.

"Jag kan inte i ord beskriva det massiva stöd som flödat in från hela landet. Från vänner, bekanta, partimedlemmar, andra partier och allmänheten. Det gör mig både rörd och otroligt tacksam", skriver hon i inlägget som SVT Nyheter Stockholm rapporterar om.

Efter ett styrelsemöte i torsdags uppmanade Botkyrka arbetarekommun Ebba Östlin att genast lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande.

TT söker Ebba Östlin för en kommentar.

FRÅN FÖRSTASIDAN