TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Attacker mot svenska universitets hemsidor

11 feb, 2023 
Stockholms universitet är ett av flera lärosäten som haft problem med hemsidan. Arkivbild.
Flera universitets hemsidor drabbades av störningar under lördagseftermiddagen. Göteborgs universitet bekräftar att servrar utsattes för överbelastningsattacker, skriver Göteborgs-Posten. Det har stundtals inte gått att nå Stockholms universitets hemsid
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har stundtals inte gått att nå Stockholms universitets hemsida under lördagen, samtidigt som besökare på Göteborgs och Malmös universitets hemsidor har mötts av ett felmeddelande om att tjänsten inte är tillgänglig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bekräftar att universitetshemsidor legat nere.

”Vi känner till att det finns uppgifter om det, ja, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.”

"Känner till det"

Myndigheten vill dock inte gå in närmare på vad problemet handlade om.

”Vi har fått uppgifter om att det har varit någon typ av it-problematik med hemsidor gällande lärosäten, men jag kan inte kommentera vilka, vad det handlar om eller någonting mer än att vi känner till det, säger Bohman.”

Senare på lördagseftermiddagen fungerade universitetens hemsidor igen.

Bekräftar överbelastning

Göteborgs universitet (GU) skriver på sin hemsida att universitet och högskolor drabbats av överbelastningsattacker under lördagen, där servrar har attackerats med en stor mängd trafik som lett till att de blivit onåbara, skriver GP.

"Måltavlan har varit de externa webbarna för lärosätena", skriver GU.

Under fredagen drabbades 1177 Vårdguiden samt flera sjukhus och regioner av överbelastningsattacker. Västra Götalandsregionen har under lördagen polisanmält fredagens händelse, rapporterar P4 Väst.

”Från den tekniska data vi har kan vi inte avgöra vilka som har gjort det här, säger Anders Andersson, cybersäkerhetschef på regionen, till SR.”

Annons