TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Ökat Natosamarbete – flera avtal i närtid

11 feb, 2023 
Sverige är på väg att fördjupa det militära samarbetet med Nato ,enligt Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.
Sverige ska i närtid ingå flera avtal som innebär ett djupare militärt samarbete med Nato. – Jag tror det är närmare femton akter som ska skrivas under, vad vi ju ser är ju en allt djupare integration av Sverige in i Nato på den militära sidan, säger fö
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det handlar bland annat om samarbeten för gemensamt luftförsvar och lagring av ammunition i andra länder. Nästa vecka väntas Nato för första gången också sätta mål för hur Sverige och Finland skulle kunna bidra i Natos försvarsplanering när både Sverige och Finland närvarar under ett möte med Natos försvarsministrar.

Enligt SVT kommer det under mötet att fattas beslut som så kallade ”Interim capability targets” för Sverige och Finland då Nato beslutar om vad varje land kan förväntas att bidra med till det gemensamma försvaret.

Regeringen fattade nyligen beslut om att Sverige ska ingå i Mawi, ett Natosamarbete för gemensam lagring av ammunition. Det innebär att Sverige kan komma att lagra ammunition i andra länder.

Nästa vecka ska Sverige också ingå avtal med European sky shield initiative, ett gemensamt samarbete om luftförsvar som leds av Tyskland och där 14 länder ingår, däribland Finland.

Annons