Polis ska stärka säkerheten efter attentatshot

Polis ska stärka säkerheten efter attentatshot

Stockholmspolisen ska höja säkerheten vid "symboliskt viktiga byggnader". Flygbild över regeringskansliet, Rosenbad och Sagerska palatset, med Riksbron och riksdagshuset till höger. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT
Polisen i Stockholm ska höja säkerheten vid "symboliskt viktiga" objekt sedan Säkerhetspolisen uppgett att man ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Arbetet sker inom ramen för en så kallad särskild händelse, som inleddes i onsdags i samband med att Säpo meddelade att man ser fler hot.

Polisen kommer nu bland annat att "vidta säkerhetshöjande åtgärder mot de mest symboliskt viktiga objekten i vår region", skriver man i ett mejl till SVT.

Exakt vad det innebär vill polisen dock inte berätta.

– Det kommer vi inte gå in på. Det är att kommentera vår operativa förmåga och hantering, säger polisens presstalesperson Anna Engelbert till SVT.

Säpos varning i onsdags kom efter de starka reaktionerna på koranbränningen utanför Turkiets ambassad, det försämrade säkerhetsläget generellt samt den internationella LVU-kampanjen mot svensk socialtjänst.

– Allt detta har skapat ett större fokus mot Sverige och vi ser ett ökat flöde av attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen, sade Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säpo, till TT.

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskrev det som "mycket oroande".

– Vi lever i ett väldigt farligt säkerhetsläge över huvud taget, och allra farligast är det för Ukraina, men även Sverige drabbas nu av väldigt mycket oro, inklusive risken för terrorinsatser, sade han.

FRÅN FÖRSTASIDAN