201 lodjur får skjutas

201 lodjur får skjutas

Totalt 1|443 lodjur uppskattas finnas i Sverige, enligt den senaste nationella populationsberäkningen. Arkivbild.

Heiko Junge/NTB/TT
Sammanlagt 201 lodjur får skjutas i Sverige under årets licensjakt, enligt beslut i landets länsstyrelser. Det visar en sammanställning i tidskriften Svensk Jakt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På tisdagen presenterades tilldelningen i de två sista länen, efter beslut av länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten.

I Jämtlands län, där lodjursstammen ligger i nivå med förvaltningsmålet, får sammanlagt 21 lodjur skjutas i länets jaktområden.

"I vårt län är licensjaktens främsta syfte att minska de skador som lodjur orsakar rennäringen", säger Martin Bergwall, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland i ett pressmeddelande.

I Västerbottens län ligger stammen fortfarande under målnivån för länet, enligt preliminära resultat från årets inventering som är på väg att avslutas.

"Med årets låga tilldelning på endast fyra djur i två utpekade områden räknar vi med att kunna hålla lodjursstammen på en acceptabel nivå, samtidigt som vi bidrar till att minska problembilden kring lodjuren inom rennäringen", säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Sammanlagt har länsstyrelserna i Sverige tagit beslut om att 201 lodjur får skjutas under årets licensjakt. Den äger rum i mars månad, i vissa områden fram till den 15 april.

Totalt 1 443 lodjur uppskattas finnas i Sverige, enligt den senaste nationella populationsberäkningen.

Lodjuret är fridlyst och får liksom andra stora rovdjur endast jagas under strikt kontrollerade former. Syftet med licensjakten är att reglera stammen.

FRÅN FÖRSTASIDAN