20-åringen överklagar livstidsdom i Tovefallet

20-åringen överklagar livstidsdom i Tovefallet

Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse i det uppmärksammade Tovefallet i Vetlanda. Nu överklagar en av dem till hovrätten. Arkivbild.

Mikael Fritzon/TT
Den 20-åriga kvinna som dömdes till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda överklagar nu till hovrätten.
Hon vill bli frikänd från samtliga åtalspunkter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I överklagan yrkar försvararen Clea Sangborn att 20-åringen ska frikännas från mord, grovt gravfridsbrott samt det fall av skadegörelse som hon dömdes för.

Bland annat anför hon att det är märkligt att tingsrätten anser att hennes klient är trovärdig i vissa delar av sin berättelse, men inte andra.

"Tingsrätten har felaktigt valt ut de delar av (20-åringens) och (18-åringens) utsagor som passar in i det domslut som tingsrätten önskat komma fram till och i övrigt bedömt deras uppgifter som icke trovärdiga", skriver Sangborn i överklagan.

Dessutom ifrågasätter hon återigen dödsorsaken och rättsläkarens trovärdighet, något hon framförde redan under förhandlingen i tingsrätten.

Hon anser också att tingsrätten gjort fel bedömning vad gäller straffet.

”Det påstådda mordet i sig motsvarar inte fängelse på livstid”, skriver hon.

Clea Sangborn anser därtill att 20-åringen borde få ett lindrigare straff eftersom hon lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av Toves dödsfall.

Ytterligare en kvinna, en 18-åring, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i tingsrätten. Hon har ännu inte överklagat.

FRÅN FÖRSTASIDAN