TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

20-åring avled i sepsis – fallet anmäls

01 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
En 20-årig kvinna med septisk chock avled i hjärtstopp på Skånes universitetssjukhus. Nu har händelsen anmälts enligt lex Maria. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En 20-årig kvinna kom till akuten med septisk chock och avled senare i hjärtstopp. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg som en allvarlig vårdskada, eftersom det dröjde en timme innan resultatet av ett blodgastest som togs på kvinnan visades för ansvarig läkare.

Att provresultaten inte visades för läkaren direkt när de var klara är en faktor som hade kunnat hanteras annorlunda, skriver Region Skåne på sin hemsida. Samtidigt konstateras i anmälan att kvinnan var allvarligt sjuk när hon kom till sjukhuset och att risken för att dö hade varit hög även om hon hade fått optimal vård. En komplicerande faktor var att det var svårt att sätta nålar i samband med provtagning, vilket fördröjde och försvårade behandlingen.

Skånes universitetssjukhus har infört en ny rutin, som innebär att resultat av blodgasprover som tagits på så kallade larmpatienter ska visas direkt för ansvarig läkare.

Annons