17-åring döms för sprängdåd på Södermalm

17-åring döms för sprängdåd på Södermalm

En 17-årig pojke döms för sprängningen på Södermalm i i Stockholm förra hösten. Arkivbild.

Johan Jeppsson/TT
En 17-årig pojke döms för att ha placerat ut sprängladdningen som orsakade en våldsam explosion på Södermalm i Stockholm i höstas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pojken döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader för grov allmänfarlig ödeläggelse, meddelar Solna tingsrätt.

"Genom seismologiska uppgifter från Uppsala universitet har tidpunkten för detonationen kunnat bestämmas till tiondelar. Dessa tidsuppgifter, tillsammans med andra tidsuppgifter från bland annat telefonsamtal och mastpositioneringar, har därefter varit föremål för tingsrättens bedömning", säger rättens ordförande, rådmannen Alexander Nilsson, i ett pressmeddelande.

Det var i september förra året som sprängdådet utfördes vid ett flerfamiljshus på Södermalm i Stockholm. Sprängladdningen med 3-5 kilo dynamit orsakade omfattande skador på huset, men ingen person kom till skada.

Döms gör även en 46-årig taxichaufför som körde gärningsmannen från platsen efter dådet. Mannen, som var bekant till pojken, döms för grovt skyddande av brottsling.

Den 35-årige man som stod åtalad för att ha gett pojken uppdraget att placera ut sprängladdningen frias helt i brist på bevis.

FRÅN FÖRSTASIDAN