Nya trenden: Kvinnor erbjuds vaginal massage av ”attraktiva män”

Bianca Ingrosso och Margaux Dietz lovordar yoni-massage av vaginan.
En salong erbjuder tjänsten utförd av ”väldigt attraktiva män” och det pratas om orgasmer och njutning.
Men är det verkligen ”bara” massage – eller är det sexköp?

Tidningen Expressen har djupdykt och granskat en ny trend för kvinnor, en vaginal massage med ursprung i Indien, som kallas yoni-massage.

I Malmö fälldes en salong som erbjöd massage av könet, där både massör och mottagare var nakna, eftersom det ansågs ohygienskt av miljöförvaltningen, skriver Aftonbladet.

För tusentals kronor kan kvinnor få vaginan masserad och förespråkarna menar att en rad sjukdomar och tillstånd kan förbättras av behandlingen. Men gynekologen, Kristin Wennmo Zuk som Expressen intervjuat, är skeptisk.

Ingrosso ”Energier – inte sex”

Däremot är det flera kända kvinnor som berättar om egna positiva upplevelser och uppmanar sina följare att unna sig en massage.

En av dem är influencern Bianca Ingrosso.

Influencern Bianca Ingrosso menar att massagen handlar om energier – inte sex.

Influencern Bianca Ingrosso menar att intimmassagen handlar om energier – inte sex.

Karin Törnblom/TT

I ett avsnitt av podden ”Alice och Bianca - Har du sagt A får du säga B” som Ingrosso hade med Alice Stenlöf nämner hon massagen, hur den går till och vad det kostar.

I avsnittet från 2018 hänvisar hon till en vän som fått behandlingen.

– Massören förklarade att behandlingen inte är sexuell. De ser inte sex som något sexigt. Det handlar om energier, säger hon i podcasten.

Margaux Dietz jämför med gynekologbesök

Expressen uppmärksammar att influencern Margaux Dietz också försvarat behandlingen. Hon tycker att den borde betraktas som vanlig massage och jämför den med ett gynekologbesök.

”Vem bestämmer vad som är rätt eller fel? Varför är det konstigare än en vanlig massage? Tycker ni att det är som att köpa sex? Vi går ju till gynekologen och kollar att allt är bra, varför är det här mer tabu?”

Hon skriver inlägget från 2017 efter att hon hängt med på en ”tantra-kväll” med influencerkollegan Maxinne Björk.

Influencern Maxinne Björk bloggar ofta om tantra och en alternativ livsstil.

Influencern Maxinne Björk har 64 000 följare bloggar ofta om tantra och en alternativ livsstil. Hon lovordar massageformen och hävdar att den inte är sexuell.

Eero Hannukainen/TT

Maxinne Björk beskriver sin upplevelse av behandlingen så här i ett långt inlägg på sin blogg:

”Detta är något jag absolut skulle rekommendera till alla kvinnor jag känner. Det är svårt att beskriva hur allt detta gick till i detalj, för det förstår inte ens jag, jag var förmodligen i någon annan dimension och ylade. Av detta kom jag först genom g-spot, sen genom a-spot, sedan via cervix (livmodern), g-spot igen och avslutade sedan med sex stycken sprutorgasmer på raken. Mellan alla dessa låg jag i olika fosterställningar, skakade, flåsade och skrek. Det här var något helt annan än vad jag någonsin varit med om - och tro det eller ej - inte så sexuellt som man skulle kunna tro - fast ändå 100% sexuellt.”

Maxinne Björk beskriver alltså hur hon fick tio orgasmer av massagen. Ändå hävdar hon att den inte är speciellt sexuell, men också väldigt sexuell. Det är svårt att bli klok på var gränsen för sex går.

En annan influencer klagar på att hon inte fick orgasm, när hon betalade 2 500 kronor för massagen, men säger att det kan vara för att hon är en ”stängd person”. Dessutom upplevde hon massagen som obehaglig.

BARBIE GIRL! Mamma Nannette, 47, vill se ut som dockan – opererar könet

”Väldigt attraktiva män”

Precis som influencerna lägger massörerna stor vikt vid att det INTE handlar om sex. Ändå nämns ord som njutning, klimax och orgasm på flera hemsidor som saluför tjänsten.

En av massörerna föreslår till Expressens reportrar, som utger sig för att vara nyfikna kunder, att de skulle kunna gå till någon av hennes manliga vänner.

– De är också väldigt attraktiva män vilket jag tror kan vara positivt om man vill få med lite av kåtheten, säger hon.

En annan massör brukar skicka vidare kunder som söker för ”pleasure” till massörer som arbetar med ”sexuellt”.

Är det sexköp?

Frågan är om massagen borde klassas som ett sexköp?

Det är svårt att säga. För att det ska röra sig om sexköp måste handlingen inte bara av sexuell karaktär utan också ha en sexuell innebörd, säger advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark till Expressen.

– Att gå på en strippklubb räknas till exempel inte som köp av sexuell tjänst. När det gäller denna behandling så vore det intressant om det skulle prövas huruvida det rör sig om köp av sexuell tjänst eller inte och då förutsatt att man genomgår behandlingen i syfte att bli sexuellt tillfredsställd, säger hon.

Massagen kan kosta flera tusen kronor.

Intimmassagen kan kosta flera tusen kronor.

Prostock-studio

Vaginalmassagen kostar tusentals kronor

Massagen kostar enligt hemsidor Hänt kikat på mellan 1 600 till 2 950 kronor, beroende på massagens längd och veckodag.

Förutom att massagen beskrivs som härlig och behaglig, menar utförarna att den kan hjälpa den som har hälsoproblem. Utförarna menar att massagen till exempel kan hjälpa den som lider av den kroniska och smärtsamma sjukdomen endometrios eller vestibulit, en sjukdom där nerverna är överkänsliga. Men den ska även vara bra mot svamp, urinläckage och torra slemhinnor.

Vissa kliniker hävdar till och med att massagen kan hjälpa den som utsatts för trauman, skriver Expressen.

Men några vetenskapliga bevis för att massagen hjälper mot dessa tillstånd finns inte.

Gynekologen: Kan vara skadligt

Gynekologen Kristin Wennmo Zuk säger till Expressen att det tvärtom kan vara skadligt att utsätta underlivet för smärta om man lider av vestibulit. I värsta fall kan penetrering när man har ett skov av sjukdomen leda till följdsjukdomen vaginism.

Att lida av en sjukdom i underlivet är påfrestande för kropp och psyke. Kristin Wennmo Zuk tror den som inte fått hjälp av den vanliga vården lätt kan utnyttjas i sin desperation efter en lösning.

– Har man penetrativt sex trots smärta kan detta förvärra symptomen. I övrigt finns det inga belägg för att yoni-massage ska kunna bota urininkontinens, svampinfektioner, förlossningsskador eller några andra åkommor som anges, säger hon.

Gynekologen Kristin Wennmo Zuk är mycket kritisk till att intimmassagen marknadsförs som bot mot problem i vaginan.

Gynekologen Kristin Wennmo Zuk är mycket kritisk till att intimmassagen marknadsförs som bot mot hälsoproblem i vaginan.

Jonas Lindkvist/DN/TT

LÄS OCKSÅ: Höggravida Frida sprang 500 mil: ”Ingen anledning att bromsa”

LÄS OCKSÅ: Svennis avslöjar hemligheten – var jagad efter otrohetsskandal

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Karin Törnblom/TT, Prostock-studio

SENASTE NYTT!