Inga-Lill, 87, kan ÄNTLIGEN träna igen efter pandemin: ”Fick en chock”

Inga-Lill Axelsson, 87, tränar efter pandemin.

Foto: Kristian Åkergren, SVT Nyheter Halland
Ljus i tunneln! Över 9 miljoner svenskar har fått sin första spruta.
En som fått båda doserna vaccin är Inga-Lill Axelsson, 87.
När allting stängde ner i Sverige fick Inga-Lill avbryta sin 20 års långa träningsrutin.
Men nu äntligen kan hon gå tillbaka till gymmet.
– Om ett år är det nog ordentlig fart på tanten igen. Man måste vara pigg när man är 90, säger Inga-Lill Axelsson till Hänt.

Hela 9 430 443 doser vaccin har getts ut i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Snart är har nästan varje människa över arton år i landet fått minst en spruta. Vilket betyder att samhället kan glänta på dörren att återigen öppna upp försiktigt.

En konsekvens av pandemin, som många nog har märkt av, var att ett par extra dök plötsligt dök upp på badrumsvågen. En konsekvens av att många gym, badhallar och andra träningslokaler minskade sina öppettider, mängden besökare – eller höll helt stängt.

Många undvek också gymmen helt, eftersom de befann sig i en riskgrupp. Så var fallet med Inga-Lill Axelsson, 87, från Varberg som helt fick sluta träna. Vilket SVT Nyheter Halland var först med att berätta om.

Under pandemin tog träningen stopp för Inga-Lill Axelsson, 87

Foto: Kristian Åkergren, SVT Nyheter Halland

Inga-lill Axelsson flyttade för 20 år sedan ner från Skövde till den halländska kuststaden, Varberg. Under 20 års tid har Inga-Lill Axelsson tränat vid Varmbadhuset, ett gym nära Societetsparken i Varberg.

Men när pandemin slog till tog det plötsligt stopp för 87-åringens träning.

– Jag har tränat både vattengympa, gruppträning och yoga. Jag har växlat litegrann, man kan ju inte hålla på med samma sak jämt, berättar Inga-Lill Axelsson om sin träning innan pandemin.

Men när folk började bli sjuka så stannade hon av helt.

– Men sen började folk omkring bli sjuka. Så då blev man lite rädd. Nästan ett helt år höll jag upp, säger 87-åringen.

Foto: Kristian Åkergren, SVT Nyheter Halland

Men hon började snart sakna sin träning. Inga-Lill Axelsson började känna sig allt mer trött och sliten om dagarna.

– Jag kände att jag var trött. Att jag inte var i form som förut.

Den 1 juni blev Inga-Lill Axelsson fullvaccinerad. Då gick hon ner Varmbadhuset vid Societetsparken igen och ville starta upp sin träning igen. Då märkte 87-åringen hur otränad hon hade blivit bara under ett år.

Inga-Lill Axelsson om att komma tillbaka till gymmet efter 1 år

– Jag fick en chock. När jag kände hur mycket jag hade tappat i rörelse, i kondition och muskler. Jag hade nästan tänkt att ge upp. Men så kom Carolina, berättar Inga-Lill Axelsson om hur det var att komma tillbaka till gymmet efter ett års uppehåll.

Carolina Enberg arbetar som personlig tränare i Varmbadhusets lokaler i Varberg. Inga-Lill, 87 och Carolina Enberg hade haft kontakt innan pandemin.

– Carolina sa till mig: ”Nej Inga-Lill, du får inte ge upp. Det har du aldrig gjort förut”, ”Jag hjälper dig”, berättar Inga-Lill Axelsson.

Till SVT Halland berättar Carolina Enberg om träningen för Inga-Lill Axelsson, 87, på Varmbadhuset.

– Det inspirerar så klar att du inte bara har gett upp efter corona. Utan att du också har viljan att komma tillbaka. Du vet hur du mår när du tränar, säger Carolina Enberg till Inga Lill Axelsson.

LÄS OCKSÅ: Ny upptäckt: Forskare tror sig hittat gen som SKYDDAR mot övervikt

LÄS OCKSÅ: Därför kan hull hos äldre vara nyttigt

Foto: Kristian Åkergren, SVT Nyheter Halland