Isla, 2, var stor som en Iphone när hon föddes – fick skador för livet

02 sep, 2021 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte

En trebransmamma, som lider av sepsis, födde ett barn stor som en Iphone.
Enbart 28 veckor in i graviditeten föddes bebisen Isla.
Sorgligt nog fick spädbarnet bestående skador – som nu behöver regelbunden vård.
– Jag kände mig verkligen rädd. Jag tänkte hur skulle jag hantera det om hon dog? Frågade sig mamman Carly Roberts.

Annons

Videon kunde inte hittas

Carly Roberts var endast 28 veckor in i sin graviditet när hon födde sitt barn. Hon beskriver att spädbarnet var ”stor som en Iphone”.

Mamman Carly Roberts förlossning påbörjades långt innan utsatt datum. Efter att mamman först akut till sjukhus fann läkarna att hon led av influensa-symptom.

Efter vidare undersökning fann läkarna att Carly Roberts led av sepsis – en dödlig reaktion till följd av en infektion. Då bestämde läkarna att hon akut behövde förlösas, rapporterar Liverpool Echo.

Isla, som spädbarnet heter vägde enbart 1,27 kilo vid födelsen. Efter att barnet fötts fördes hon över till Bangor Hospital till Liverpool Women's Hospital. Spädbarnet Isla hade drabbats av tre blödningar på hjärnan.

Både mamma och dotter fick föras till sjuhus

Carly Roberts, som också är mamma till dottern Millie, 8 år, och Jack, 12 år, fördes i en separat ambulans till samma kvinnosjukhus. Hon fick stanna där i tre dagar och fick antibiotika.

Annons

– Hon var enbart 1,27 kilo tung. Hennes bröstkorg fick plats i min handflata. Hon var alltså lika stor som en Iphone, berättar Carly Roberts för lokala medier.

– Isla intensivvårdades i nio dagar, sen stannade hon hela åtta veckor på sjukhuset. Det visade sig att jag hade sepsis, som ledde till skador för henne. Men hon hade även fått för lite luft, vilket också hade orsakat skador, berättar den förtvivlade mamman.

Ilsa var stor som en iPhone när hon föddes, berättar mamman Carly Roberts.

Isla, som i dag är två år gammal, fick lämna sjukhuset när hon var 35 veckor gammal. När hon fyllde sex månader diagnostiserades hon med cerebral pares.

Flickan kan inte gå utan rullstol

En sjukdom som oftast förkortas till CP. Isla kan inte gå utan sin rullstol, eller andra hjälpmedel.

Annons

När pandemin slog till berättar mamman att det tog hårt på hennes dotter. Islas fysioterapi, som hon besöker en gång i månaden, fick göra uppeholl på grund av den nedstängning som skedde i stora delar av Storbritannien.

Familjen har nu satt upp en GoFundMe-sida för sin dotter. De hoppas kunna ha råd till fler – och olika typer av terapier för sin sjuka dotter. Familjen hoppas kunna göra dottern så självständig som möjligt.

– Hon är helt otroligt smart. Men hon är nu i en ålder där hon vill röra sig. På grund av sin nedsättning blir hon väldigt frustrerad, berättar mamman.

– Mentalt är hon som vilken unge som helst. Det är hennes fysiska hinder som sätter stopp. Hon kan säga hela meningar, hon sjunger och hon är glad.

– Det är därför jag vill att hon ska nå sin fulla potensial, säger Carly Roberts.

Foto: GOFUNDME

Annons