Ikea vill vara hållbara – tillverkar möbler av olaglig urskog

Ikea är i blåsväder efter en granskning av vartifrån träet i möblerna kommer.

FOTO: Ikea, Thomas Oneborg / SvD
De stora urskogarna breder ut sig över i bergen i Ukraina och har kallats för ”Europas lungor”.
Men nu huggs träden ner i en rasande fart.
Svenska möbeljätten Ikea vill vara världsledande inom hållbarhet, men Aftonbladets granskning visar att frisk urskog hamnar i de platta paketen.

Svenska möbelvaruhuset Ikea har som mål att vara bäst i världen på hållbarhet och bestämde sig nyligen för att ställa om hela företaget mot nära på plastfritt år 2028.

Men på andra håll i företaget verkar hållbarhetstänket brista.

I västra Ukraina breder stora vidsträckta urskogar ut sig över bergen. I skogarna i området Karpaterna står hundratals år gamla träd och området har kallats Europas lungor. Här kan fortfarande björn, varg och lo ännu ströva fritt.

Ikeas plötsliga ändring i hela världen – nu gör de om helt

De friska träden är skyddade och får inte huggas ner, men jakten på timmer i Europa gör att skogen nu är allt mer utsatt för intrång. Förra året förlorade Ukraina 80 000 hektar skog, vilket är en 76 procentig ökning, enligt Global Forest Watch, skriver Aftonbladet.

Skog i Karpaterna.

Skogarna kallas Europas lungor och här kan de stora rovdjuren ströva fritt. Men nu hotas urskogen.

Ukrinform / Shutterstock

Ikea växer – avverkar ett träd per sekund

Ikea växer så det knakar och behöver leverera möbler till alla varuhus och kunder. Det svenska möbelundret uppges förbrukar ett träd per sekund, dygnet runt, årets alla dagar om, för att kunna producera alla möbler, enligt en beräkning.

Ikea försäkrar i en hållbarhetsredovisning att man har nolltolerans mot olagligt trä, men nu avslöjar Aftonbladet att Ikea gör affärer med ett skogsbolag som anklagas för att ha fällt träd under våren, då djuren får ungar och skogen enligt lag ska vara skyddad.

Men det finns djupare problem inom det svenska företaget, enligt tidningens granskning.

Ikeas Terje och Ingolf tillverkade av olagligt virke

Skogsbolaget som Ikea samarbetar med levererar träet de avverkar till ett företag som gör halvfärdiga stolar och exporterar till EU-landet Rumänien. Där sätts stolarna samman och levereras till Ikea och säljs som stolarna Terje och Ingolf.

Möbler från Ikea.

Här är möblerna som innehåller olagligt virke.

Ikea

Friska träd får bara avverkas enligt myndigheternas plan, men skogsbolagen får ta bort skadade och sjuka träd, så kallad skyddsavverkning. Det är här fusket görs, för när trädet är borta kan ingen kontrollera om det verkligen var skadat och angripet.

Ikeas underleverantör, skogsbolaget Velyky Bychkiv, fäller sjuka träd i en oväntat rask takt. Förra året utgjorde skyddsavverkningen 45 procent av all skog som fälldes, enligt bolagets uppgifter.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

I de små byarna finns få jobb, men skogen ger några av de få arbetstillfällena här.

Byarna riskerar att avfolkas om jobben i skogen försvinner. Samtidigt blir det ofta översvämning i områden där träd avverkats.

Yurii Rylchuk

Den ukrainska biologen Yehor Hrynyk visar Aftonbladet runt i de djupa skogarna. Han tror inte på att alla de avverkade träden var skadade.

– Som alla ukrainska skogsbolag framställer man det som att man har exceptionella problem med barkborrar och skadesvamp. Det är inte sant. Små utbrott kan uppstå, men inte på den nivån, säger han.

Inget är fel på träden

Aftonbladet och Yehor Hrynyk ger sig ut på en kontroll av fyra av 249 platser som ska skyddsavverkas.

Yehor Hrynyk är skogsexpert och specialist på att hitta angripna träd. Men när han går igenom de rödmarkerade träden som skogsbolaget vill fälla hittar han inga fel på dem. Bland annat säger bolaget att träden ska vara angripna av honungsskivling som ger röta. Han ser inga döda grenar som saknar löv.

– Inget tyder på att de här träden mår dåligt.

De vidsträckta skogarna är nu hotade.

Urskogen är skyddad men korruptionen hotar den.

Serhii Hudak

LÄS OCKSÅ: Sorgliga nyheten – elefantungen Prince, 1, har dött

LÄS OCKSÅ: Oroväckande sanningen bakom kalla vädret

FOTO: Ikea, Tomas Oneborg / SvD / TT, Serhii Hudak, Ukrinform / Shutterstock,Yurii Rylchuk

SENASTE NYTT!