ekonomi

Ikea kan tvingas höja priserna: ”Osäkerheten är för stor”

Lena Herdner och utsidan på ett Ikea-varuhus där den gula loggan syns på blå bakgrund.

FOTO: Ikea/Henrik Isaksson TT
Ikea kan tvingas höja sina priser efter det allt svårare ekonomiska läget i Sverige.
Trots rekordförsäljning och nyligen sänkta priser ser framtiden oviss ut.
– Osäkerheten är för stor, säger Anna Hallqvist Gedda, Ikea Sveriges finanschef.
7 saker du vill veta om Ikea
0:60

Efter reklamen: 7 saker du vill veta om Ikea

(0:60)

Slå på ljud

Ikea är kända för sina låga priser. Och kanske är det därför många har vänt sig till varuhuskedjan under det svåra ekonomiska läget den senaste tiden.

Slog försäljningsrekord mitt i krisen

För trots inflation, höga elkostnader och stigande räntor gjorde Ikea ett försäljningsrekord det senaste verksamhetsåret som avslutades i augusti. De ökade försäljningen med hela 65 miljoner kronor och sålde varor för svindlande 18 miljarder kronor.

– Vi hoppas att man verkligen ser oss som en lågprisaktör på marknaden och att man därför vänder sig till oss. Samtidigt såg vi redan innan vi gick in i det här tunga ekonomiska läget, att kunderna kom tillbaka till oss efter tiden med restriktioner under pandemin, säger Lena Herdner, som är landschef för Ikea Sverige till TT.

Ikea kan tvingas höja priserna: ”Ovisshet”

Nyligen sänkte Ikea priserna på 80 produkter, bland annat på täcken och kuddar. Detta på grund av konkurrensskäl och att varuhuset har ett lågt inköpspris då de köper stora mängder varor. Men samtidigt säger Herdner att framtiden är oviss och att det kan krävas prishöjningar framöver.

– Osäkerheten är för stor, och vi kommer anpassa vår verksamhet efter den verkligheten så det är möjligt att vi kan behöva att höja priserna, säger Anna Hallqvist Gedda som inte kan svara på hur stora prishöjningar det kan bli tal om.

FOTO: Ikea/Henrik Isaksson TT

FRÅN FÖRSTASIDAN