Ikea höjer sina priser – så dyrt blir det för dig

Ikea höjer priserna med nio procent för sina produkter. På bilden syns byrån Malm och hyllan Ivar samt ett Ikea varuhus.

Foto: Ikea, Jessica Gow / TT
Den svenska möbeljätten förknippas med små priser och platta paket.
Men nu höjer Ikea priserna – och en storsäljare i Sverige har på bara några dagar blivit 33 procent dyrare.

Det svenska möbelundret Ikea har gjort sig kända för sina platta paket och plånboksvänliga priser, men nu ställer råvarubrist och leveransstrul till det för jätteföretaget. Även pandemin har gjort sitt för att röra till det ytterligare, förstås.

Strax före nyår förkunnade Ikea att de måste höja sina priser med 9 procent, i hela världen.

För första gången sedan högre kostnader började påverka den globala ekonomin, höjer Ikea de kommande veckorna därför sina priser. Höjningarna ligger globalt och i snitt omkring 9 procent”, skrev möbeljätten i ett pressmeddelande.

Ikea vill vara hållbara – tillverkar möbler av olaglig urskog

Han hyllar sättet som Ikea ökar priserna

I Danmark hyllas Ikea:s prishöjningstaktik av Mogens Bjerre, som är lektor på handelshögskolan Copenhagen Business School. Det är just det ärliga orden som lektorn ger tummen upp för. Det är smart att vara transparent, för kunderna upptäcker alltid prishöjningar, vare sig man vill eller inte.

– Det är elegant och helt rätt i tiden. Ikea försöker ha en öppen kommunikation med kunderna och säger ”det är här ni har oss”, säger han till danska BT.

Ikeas varuhus i Kungens kurva i Stockholm.

Nu höjer Ikea priserna med 9 procent.

Peter Wixtröm / Aftonbladet

”Ikea är känt för sina låga priser”

Arvid Stigland är presstalesperson på Ikea Sverige och säger att kundernas förtroende helt avgörande, när han intervjuas av Kvällsposten.

– Ikea är känt för låga priser. Därför är just våra priser en viktig del när vi pratar med våra kunder. Å andra sidan är det ett mycket omfattande arbete som nu pågår med tanke på att vi erbjuder ett sortiment på cirka 10 000 produkter på 32 marknader. Med allt det i beaktande är vår ambition att vara så transparenta som vi kan vara.

Så mycket dyrare blir det på Ikea

Men ökningarna kommer inte slås ut jämnt över alla produkter, skriver Ikea i sitt pressmeddelande, så det är svårt att säga exakt hur det kommer bli. De 9 procenten är räknat på Ikeas alla produkter, men för vissa möbler har prisets höjts ännu mer.

Vilka produkter som påverkas av ökningarna ser olika ut världen över, beroende på inflation, råvarutillgång och logistiken i respektive land.

I Storbritannien har ökningen på vissa produkter varit riktigt saftig, bland annat har priset för byrån Malm ökat med 50 procent.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Hyllan blev 33 procent dyrare på några dagar

Ett svenskt exempel är den populära hyllan Ivar.

För bara några dagar sedan kostade en hyllgavel 150 kronor, i dag vill Ikea i stället ha 200 kronor för samma del. Samma prisökning syns för hyllplanen, de kostade 120 kronor men med höjt pris landar notan på 160 kronor. Det innebär en höjning om 33 procent för hyllsystemet.

Byån Malm och hyllan Ivar är produkter som blivit dyrare.

Två av storfavoriterna på Ikea har på kort tid blivit rejält mycket dyrare.

Ikea

Experten: Fler företag lär höja priserna

Mogens Bjerre på Copenhagen Business School tror att andra företag kommer att haka på prisökningarna. Ikea är stora och de sätter normerna för prissättningen på marknaden.

Samtidigt som möbelgiganten nu höjer sina priser ökar kostnaderna för bensin och el, vilket får kunderna att hålla lite hårdare i pluska och betalkort. Mogens Bjerre spår att de nya möbelpriserna kan påverka Ikeas omsättning.

– Om folk generellt har mindre pengar är möbler traditionellt något man väntar lite längre med att köpa, säger han.

LÄS OCKSÅ: Här är eltjuvarna i ditt hem – så får du ner kostnaderna

LÄS OCKSÅ: Ikeas plötsliga ändring i världen – så gör de om helt

FOTO: Jessica Gow / TT, Peter Wixtröm / Aftonbladet, Ikea

SENASTE NYTT!