Ica nobbar populära kaffemärket: ”Dubbelt samhällsansvar”

Två personer går in i en Ica-butik och en kvinna med nagellack håller i en kopp kaffe.

FOTO: TT
Ica nobbar nu Sveriges mest populära kaffemärke.
Anledningen: De har höjt priserna för mycket och nu agerar matjätten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnets bus chockar mamman – får målarfärg över hela sig
0:24

Efter reklamen: Barnets bus chockar mamman – får målarfärg över hela sig

(0:24)

Slå på ljud

I slutet av mars meddelade Ica att man skulle sänka priset på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent. Samtidigt har kaffeföretaget Gevalia höjt priset på sina produkter, som Arbetarbladet var först att rapportera om.

Ica: ”Dubbelt samhällsansvar”

Därför väljer Ica nu bort stora delar av Gevalias sortiment.

– I detta läge har Ica ett dubbelt samhällsansvar. Det innebär att vi ska säkerställa att svenska matproducenter får skäligt betalt, samtidigt som det är viktigt att värna om bästa möjliga pris till våra konsumenter, skriver Rickard Gustafsson, chef för kolonial på Ica Sverige, i ett mail till TV4.

Så mycket har Gevalias kaffepriser ökat

Gevalia har valt att höja priserna med runt 18 kronor, uppger en Ica-handlare till Arbetarbladet. Anledningen till att Gevalia har höjt sina priser är att täcka sina egna ökade kostnader för produktion och även den ökade råvarukostaden för kaffe.

– Därför kommer vårt pris till dagligvaruhandeln inte alltid återspegla samma volatilitet som råvarupriset på kaffe, skriver Alexandra Iskandar, kommunikationsansvarig vid Jacobs Douwe Egberts som äger Gevalia

Ica:s handlare bestämmer dock själva över sitt sortiment och Ica-butiker kan köpa in produkter direkt från Gevalia och därför kan sortimentet variera från butik till butik.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN