vladimir putin

Hur rik är Putin? – experternas teorier: ”Allt han pekar på får han”

Hur rik är Putin?

Foto: TT
Hur rik är Putin?
Enligt experter kan den ryska presidenten vara världens rikaste man.
– Allt han pekar på får han, säger professor Stefan Hedlund till Expressen.
Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet
0:32

Efter reklamen: Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet

(0:32)

Slå på ljud

På pappret har Vladimir Putin, 70, en ”normal” lön för att vara en världsledare. Enligt hans deklaration drar han in cirka 1,5 miljoner per år, bor i en större lägenhet och har tre begagnade bilar.

Men Putins polerade folkliga yta döljer en mörk sanning, menar experter. För många bedömare tror att Putin egentligen är världens rikaste man. HAn ska enligt uppgifter vara god för hundratals miljarder.

Allt dolt genom snillrika bolag i skatteparadis och tysta bulvaner.

Hur rik är Putin – egentligen?

Hur mycket kan Putin då gömma? Experter tror att det kan handla om uppåt 200 200 miljarder dollar. Det skulle göra 70-åringen till världens rikaste man.

Den exakta siffran är svår att återge. Trots detta har många granskare försökt – men ingen har lyckats få reda på allt Putin gömmer.

Expressen har intervjuat Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet. Enligt professorn får Putin allt han pekar på, vilket gör det ännu svårare att bedöma hur mycket den ryska presidenten är värd.

– Vad Putin påstås äga via bulvaner spelar ingen roll för allt han pekar på får han. Han kan i egenskap av president gå fram till vem som helst av oligarkerna och säga ”nu tar jag ditt oljebolag eller ditt palats” och då får han det. Därför kan han aldrig lämna Kreml. Gör han det så har ingenting, säger Stefan Hedlund till Expressen.

Putin: ”Det är min största rikedom …”

Vad säger Putin om anklagelserna?

Han tillbakavisar allt. Istället säger preisdenten att han är rik på det ryska folkets kärlek.

– Jag är världens rikaste, inte bara i Europa utan i hela världen. Jag samlar på känslor. Jag är rik för att det ryska folket två gånger har anförtrott mig ledarskapet för en stor nation som Ryssland. Det är min största rikedom, sa Putin när frågan ställdes till honom 2008.

Alltid något.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN