politik

Hotet från turkiska hackare: Då släpper vi känslig data om svenskar

Pontus Johnson.

FOTO: TT/Twitter
Den turkiska hackergruppen Türk Hack Team har tagit på sig flera av de cyberattacker som riktades mot Sverige i samband med Rasmus Paludans koranbränning.
Nu kommer nästa hot mot svenskarna.
”Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida svenskars känsliga personliga data”, skriver de till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stora demonstationer i arabvärlden efter koranbränning
0:52

Efter reklamen: Stora demonstationer i arabvärlden efter koranbränning

(0:52)

Slå på ljud

Den turkiska hackergruppen Türk Hack Team uppger sig ansvariga för de överbelastningsattacker riktade mot svenska webbsidor i samband med protesterna mot Rasmus Paludans koranbränning.

På Twitter klargjorde gruppen vilka sajter de gett sig på och att attackerna var en hämnd, rapporterar SVT. Nu riktar de turkiska hackarna ett nytt hot mot Sverige.

”Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida svenskars känsliga personliga data”, skriver hackergruppens talesperson i ett mejl till SVT.

Liknande aktioner sker redan i Kina

I korrespondensen med SVT beskriver talespersonen Türk Hack Team som en nationalistisk hackergrupp, men menar samtidigt att de inte har någon koppling till president Erdogan. Personen dementerar uppgifterna att de agerar på presidentens order.

Det är genom sociala medier som SVT får kontakt med personen som utger sig för att vara talesperson. Via mejl tar redaktionen emot nästa hot från gruppen – ett hot om att släppa personlig data om svenskarna.

Talespersonen hävdar att liknande aktioner redan skett i Kina med anledning av kommunistpartiets behandling av den muslimska minoritetsgruppen uigurer. Miljontals kinesers personliga data ska ha spridits på nätet.

”Vårt underrättelseteam har fått tillgång till stora datamängder. Andra hackergrupper har försett oss med ytterligare mängder data. Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida den”, skriver talespersonen i sitt mejl.

Ulf Kristersson.

Under tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson pressträff för att tala om Sveriges säkerhetspolitiska läge.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Cybersäkerhetsexperten: ”Ideologiskt drivna amatörer”

Det är inte första gången som den turkiska hackergruppen uppmärksammas i internationell media. Redan 2015 pekades medlemmar av gruppen ut som ansvariga för attacken mot Vatikanens hemsida. Attacken ska ha varit en respons på påvens erkännande av Turkiets folkmord på armenier.

Pontus Johnson, professor och en av Sveriges ledande cybersäkerhetsexperter, menar dock att hackergruppen bara är ett gäng hobby-hackare – inte de mest kompetenta angriparna. I SVT:s Morgonstudion beskriver han dem som ”ideologiskt drivna amatörer”.

– Det krävs teknisk kompetens och ofta även tid för framgångsrik hackning, och jag är inte övertygad om att Türk Hack Team har tillräckligt av dessa resurser, säger han till SVT.

Protester i Jakarta.

På flera håll i världen har muslimer protesterat mot koranbränningen i Sverige. Bland annat i Jakarta, Indonesien.

FOTO: Willy Kurniawan/TT

Johnson får frågan om vilken känslig data det skulle kunna handla om, varpå han förklarar att det kan handla om nästan vad som helst. Han nämner bland annat patientdatabaser, privata mejlkonversationer, foton och bankuppgifter.

Pontus Johnson tror dock inte att svenskarna ska oroa sig. Hackergrupper har ofta en tendens att försöka framställa sig själva som mer potenta är vad de är.

– Min gissning är att Türk Hack Team inte har berett sig tillgång till särkilt känslig information. Men vem vet?, säger han i SVT:s Morgonstudion.

FOTO: TT/Twitter

FRÅN FÖRSTASIDAN