brott

”Hotellpyromanen” på fri fot – förstärkt skydd av tidigare polischef

”Hotellpyromanen” har flytt från rättspsyk – förre polischefen Erik Nord får extra skydd.

FOTO: Tomas Ohlsson/DN/TT, Jan Wiridén/GT/TT
En 28-årig man har rymt från en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping.
Han beskrivs som farlig och polis från både Skaraborg och Göteborg söker efter honom.
Tidigare har mannen omnämnts som ”Hotellpyromanen”, skriver Expressen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Misstänkt mördare lyckas rymma under rättegången
0:35

Efter reklamen: Misstänkt mördare lyckas rymma under rättegången

(0:35)

Slå på ljud

Det var under fredagsförmiddagen som den 28-åriga mannen smet från den låsta rättspsykiatriska avdelningen på Skaraborgs sjukhus i Falköping. Rymningen ska ha skett från en idrottshall som finns på sjukhusområdet.

Expressen skriver att polisen misstänker att han kan ha rymt mot Göteborg eftersom han rymt till Göteborgsområdet tidigare. Han beskrivs vara farlig och han har tidigare hotat myndighetschefer.

Mordhotade polischefen Erik Nord

Exempelvis dömdes han 2021 efter att ha mordhotat den dåvarande polischefen i Göteborg, Erik Nord. Han hotade även att spränga polishuset.

Detta kommer bli den värsta attentaten mot svensk polisväsendet i modern tid. Ni ska vara beredd på värsta tänkbara scenario”, skrev han då i ett meddelande.

Han har också dömts för tre anlagda bränder på hotellet Gothia Towers i Göteborg – därför har 28-åringen i vissa sammanhang omnämnts som ”Hotellpyromanen”. Han har också blivit dömd för att ha hotat kommunpersonal samt den åklagare som hade hand om ärendena kring hotellbränderna. Åklagaren ska ha fått höra att han skulle ”... styckmördas plågsamt, utsättas för tortyr samt att hans styckade kroppsdelar kommer att brännas om han anmäler”.

Mannen har rymt flera gånger förut och han är välkänd för både polisen och för Säpo. Polisen ska enligt uppgifter ha satt in extra resurser i arbetet att hålla Erik Nord, nu för tiden är han chef för utredningsenheten på polisen i region Väst, säker. Men det vill han själv inte kommentera.

FOTO: Tomas Ohlsson/DN/TT, Jan Wiridén/GT/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN