BIEFFEKT Små virusjägare hårdtränas – ska kunna LUKTA sig till covid-19

BIEFFEKT Små virusjägare hårdtränas – ska kunna LUKTA sig till covid-19

Houngsmakare, surr-artister – och virusjägare.
De arbetsamma små insekterna kan lägga till ytterligare ett jobb på cv:t.
Nederländska forskare har nämligen tränat bin att hitta infektion av covid-19.
Att döpa en storm – så går det till
Slå på ljud

Nederländska forskare har tränat bin, som har ett ovanligt bra luktsinne, att hitta infektion av covid-19, rapporterar Reuters. Att få fram testresultat på infektionsprover kan nu handla om sekunder, säger de nederländska forskarna.

Bina har legat i hårdträning. På ett laboratorium för bio-veterinärer vid Wageningen University i Nederländerna har forskarna använt sockervatten som morot.
När forskarna visade upp prover på covid-19 fick bina sin belöning, i form av sockervatten. Om infektionsproverna inte var av rätt typ fick bina inget smarrigt sockervatten.

– Vi har samlat in vanliga honungsbin från biodlare och satt de i selar, säger professor Wim van der Poel, som deltog i studien. Han fortsätter.

– Precis efter att bina fått ett ett positivt-testprov, har de fått sockervatten. Med sina snablar kan de suga åt sig sockervattnet, säger professorn till Reuters.

En billig metod för fattiga länder

Det kan ta timmar att få fram ett resultat på covid-19 med dagens metoder. Men med binas goda luktsinne är resultatet direkt. Metoden är också billig. Forskarna tänker sig att bi-metoden kan komma användas i fattigare länder, där tillgången av traditionella tester är låg.

Svenska honungsbin.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Men att helt ersätta de traditionella metoderna för att identifiera covid-19 med de surrande små insekternas luktsinne verkar svårt. I varje fall om man frågar den belgiska professorn Dirk de Graaf, som studerar djurs immunologi.

– Jag gillar idéen, men jag vill hellre se att klassiska metoder utför test på infektionsprover, än att använda honungsbin. Jag är en riktig bi-älskare, men ser hellre att de har andra arbetsuppgifter än att identifiera covid-19, säger professorn i Belgien till Reuters.

Amerikanska försvarsmakten testade på 1990-talet teknikan att använda sig av sniffande insekter. Då för att hitta olika gifter och explosiva ämnen. Testen var lyckade. Man använde sig då av malar, honungsbin och getingar som sniffare.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Leif GW:s teori om kungens stulna jättebjörn

LÄS OCKSÅ: Villapriserna rusar – här är dyraste och billigaste husen

Foto: Stina Stjernkvist/TT och Aryan Dhimal/AP

FRÅN FÖRSTASIDAN