föräldraskap

Hon gav bort ett dna-test till sin mamma: ”Förstörde familjen”

Shelby gav bort ett dna-test till sin mamma Susan: ”Förstörde familjen”

FOTO: Tiktok, Andriy Popov/Alamy Stock Photo/TT
Shelby tänkte att ett dna-test skulle vara en rolig julklapp till sin mamma Susan.
Med facit i hand var det inte hennes bästa idé.
– Hon trodde att det var ett misstag, berättar hon för Newsweek.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Albert räddar sin drunknande ettåriga son med ”superhjältehopp”
0:29

Efter reklamen: Albert räddar sin drunknande ettåriga son med ”superhjältehopp”

(0:29)

Slå på ljud

Många vackra familjeminnen skapas runt högtiderna. Julen 2017 blev minst sagt ett minne för livet för Shelby och hennes föräldrar. Men inte på ett positivt sätt.

En oskyldig julklapp till mamman Susan (ett fingerat namn) visade sig avslöja en hemlighet som bevarats i fem decennier – och det förstörde en hel familj. Det började med att Shelby gav sin mamma ett dna-test för släktforskning. Det var helt och hållet menat som en rolig present. Hennes mamma skulle äntligen få veta mer om sina förfäder och släktingar.

Pappan var inte den hon trodde

Några veckor efter att testet skickats in kom ett chockerande besked till Susan. Hon var 50 procent italiensk, det var någonting hon aldrig någonsin hade hört någonting om. Ingen i hennes släkt hade italienska rötter.

– Vi har inga italienare i vår familj. Hon trodde att det var ett misstag, säger Shelby i en intervju med Newsweek.

Det var en minst sagt stel stämning när Susan fick resultatet.

Det var en minst sagt stel stämning när Susan fick resultatet.

FOTO: Tiktok

Mamman och dottern började undersöka hur det egentligen låg till. Det visade sig att den man Susan trodde var hennes biologiska pappa inte alls var det. Det var i stället en man som arbetade som fastighetsägare i morföräldrarnas hus under mitten av 60-talet som var pappan. Han besökte ofta familjen och brukade meka med bilar tillsammans med den hon trodde var hennes pappa.

Den riktiga pappan härstammade från Italien. Han dog 2014, så Susan fick aldrig chansen att prata med honom. Hans tre barn ville heller inte ha någon kontakt med deras nya halvsyskon. Däremot kunde en av pappans kusiner besvara en del av Susans frågor.

Susans mamma förnekade själv allting. Hon sa att hon inte visste någonting om resultatet från dna-testet. Efter några veckor hörde hon av sig. Hon hade ändrat sig.

– Min mormor sa att det skedde utan samtycke. Det är inte så att vi inte tror på henne, men vi kommer alltid bara att ha ena sidan av historian, säger Shelby.

Shelby har också fått smälta beskedet att hon har italienska rötter.

Shelby har också fått smälta beskedet att hon har italienska rötter.

FOTO: Tiktok

Fick gå i terapi efter beskedet

Susan fick en total chock av beskedet och behövde gå i traumaterapi. Hon utbildade sig sedan själv till terapeut för att hjälpa andra i samma situation.

Shelby berättade om familjens svåra tid i ett Tiktok-inlägg 2020. Klippet är borttaget nu, men det sågs av tusentals människor. I en kommentar till videon skrev hon: ”Hur jag förstörde min familj på en dag”.

Shelby säger till Newsweek att hon inte ångrar att hon gav testet till sin mamma. Det var ju trots allt inte hon som bedrog familjen.

– Jag är inte personen som ljög om allting, men jag önskar att jag hade funderat mer kring det. Jag tror inte folk förstår vad de ger sig in på, speciellt när så många människor köper det som presenter, säger hon.

FOTO: Tiktok, Andriy Popov/Alamy Stock Photo/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN