Blev utsedd till världens fulaste kvinna 2006 – så lever hon i dag

Bilden visar Lizzie Velasquez med vänner.

FOTO: Lizzie Velasquez / Privat
Lizzie Velasquez föddes med flera ovanliga diagnoser som påverkar hur hon ser ut och mår.
Hemma behandlades hon som vem som helst, men på nätet blev hon utsatt för fruktansvärd mobbing.
I dag är hon 32 år och berättar hur hon gjorde för att vända det negativa mot något positivt.

Föreläsaren Lizzie Velasquez har haft många tuffa utmaningar innan hon nådde dit hon är i dag.

2006 hängdes hon ut på Youtube och blev utnämnd till ”världens fulaste kvinna”. Klippet spreds som en löpeld och Lizzie, som då endast var 17 år gammal, mådde fruktansvärt av den flodvåg av elaka kommentarer som plötsligt sköljde över henne. Men de elaka orden har fortsatt spridas på nätet. Förra året använde en mamma en bild av henne för att skrämma sitt barn i en viral video.

Exklusivt
Selma, 1, blev blå i ansiktet och kunde inte andas – Emilies varning

Har flera diagnoser

Lizzie är diagnostiserad med Wiedemann-Rautenstrauch syndrom. Det innebär att barnet föds med ett åldrat utseende och ofta låg födelsevikt. Hon har också svårt att lagra fett och gå upp i vikt. Dessutom har hon Marfan syndrom som påverkar kroppen bindväv – den vävnad som fäster organen mot vårt skelett.

– Marfan har jag förstått är ganska vanligt, men typen jag har är väldigt sällsynt och påverkar mina ögon, ben och hjärta. Men, förutom att leva i en väldigt liten kropp, har jag ett väldigt normalt liv, säger hon till Yahoo News.

Blev fruktansvärt mobbad

Uppväxten var tuff. Hemma behandlades hon som vem som helst och hon säger att hennes mamma och pappa var väldigt stöttande och kärleksfulla. Hon uppfostrades att vara optimistisk och ha självförtroende.

Men sen började hon skolan.

Bilden visar två bilder från Lizzies uppväxt.

Först i skolan insåg Lizzie att hon var annorlunda.

FOTO: Privat

Där insåg Lizzie Velasquez för första gången att hon inte såg ut som andra barn, berättar hon.

– Om du frågar mig hur jag mådde av mobbningen när jag var i låg- och mellanstadiet så var den horribel. Jag hatade skolan. Och det var mestadels för att jag också hatade mig själv under den här tiden och inte ville se mig själv i spegeln.

Videon raserade hennes värld

På sitt college i Texas fick hon en ny förståelse för sina fysiska tillstånd och kände mer acceptans inför dem. Hon fick vänner, utvecklade nya kunskaper och kände sig stärkt av det roliga universitetslivet.

Men den elaka videon raserade hennes värld.

– Jag hittade videon när jag var 17 år och det var under en tid där jag kände att jag äntligen byggt upp mitt självförtroende och självkänsla väldigt mycket. Att då se en video som berättade att jag var ”världens fulaste kvinna”, det kändes som att den på två sekunder slog sönder allt jag kämpat för att bygga upp, säger hon och tillägger:

– Men så lite jag visste då om att den där studen skulle bli så viktig för mitt liv.

För när hon kravlat sig upp och återigen började lita på sig själv och sin omgivning insåg hon att hon blivit starkare. Det inspirerade henne att stötta andra människor.

Bilden visar Lizzie med två av sina nära vänner.

På universitet fick Lizzie vänner för livet som lärde henne se sitt eget värde.

FOTO: Lizzie Velasquez / Privat

Har gett ut böcker om sitt liv

I dag är hon 32 år, arbetar som föreläsare och kämpar för att minska mobbingen. Hon har hållit ett TED-talk om sitt liv och sin utveckling och gett ut två böcker. Hon har 738 000 personer som följer hennes arbete via Instagram.

Förra året, när en ny elak video på Tiktok blev viral blev smällen inte lika stor för Lizzie Velasquez. I videon skrämmer en mamma sin son med att Lizzie ska vara sonens nya lärare under nästa skolår. Men nu hade Lizzie Velasquez en stor plattform och när hon röt ifrån lyssnade världen.

”Trenden måste sluta”

I bland annat Fox News fick Lizzie chans att ifrågasätta trenden:

– Den här trenden där du låtsas vara en funktionsnedsatt person, en bebis eller en galning för att få ett snabbt skratt är inte kul. Det här är inte ett skämt. Den här trenden måste sluta, för vi är människor med känslor.

– Om du är vuxen med en ung människa i ditt liv, snälla lär dem inte att det är okej att bli rädd för personer som inte ser ut som dem. Allt de här barnen behöver lära sig om empati och att vara snäll startar i hemmet.

LÄS OCKSÅ: Nyfödd bebis räddades av sin dubbelt så stora tvillingbrors gos

LÄS OCKSÅ: Christinas svåra chock efter telefonsamtalet: ”Inte din pappa”

FOTO: Lizzie Velasquez / Privat

Senaste nytt