Hon är kvinnan bakom Sveriges mest kända röst: ”De kopplar inte”

Stålhenrik och Supersnällaasilversara och Sara Edwardsson till höger på Mauri Hermanssons Youtubekanal.

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER CJS SVT/ Youtube
Sara Edwardsson är Sveriges mest kända röst.
Men det är få som vet om att det är hennes stämma de hör i princip varje dag.
– De kopplar faktiskt inte riktigt. Så till slut får jag berätta, säger Sara som många nog känner igen från ett populärt barnprogram.
Snuskpratande soptunnor ”Ah, precis där ja”
0:31

Efter reklamen: Snuskpratande soptunnor ”Ah, precis där ja”

(0:31)

Slå på ljud

Sara Edwardsson, 50, är skådis och har jobbat med barnprogram på SVT i över 20 år. Många känner säkert igen henne från Supersnällasilversara och Stålhenrik som hon gjorde tillsammans med Henrik Ståhl på 00-talet.

Men det är få som känner till att det är hennes röst de hör i princip varje dag. I gps:en i bilen, i telefonsvararen hos myndigheten och när man väljer att få saker uppläst i olika tjänster. Det är också Sara som var Sveriges första Siri i Iphone innan Apple bytte ut henne för några år sedan.

”Till slut får jag berätta”

Sara brukar inte säga till folk att det är hon som står bakom den kända rösten men de gånger hon har gjort det med kompisar har de först inte kopplat eftersom hon inte låter så monoton som den inlästa rösten i verkligheten

– De kopplar faktiskt inte riktigt. Så till slut får jag berätta. Man kopplar inte ens att det är en riktig människa. Kan det vara Sara? säger Sara i ett avsnitt på Mauri Hermanssons Youtubekanal.

Varför valdes just Saras röst ut?

Men hur kommer det sig att det var just Saras röst som valdes ut till att höras överallt?

Jo det var tack vare sitt jobb som barnprogramledare på tv som Sara blev uppringd av en person på ett av Sveriges första företag som skulle anställda folk för att spela in professionella röster. Sara blev kontaktad eftersom personen hade barn och hade hört Saras röst på tv och tyckte att den lät skön. Och Sara var inte sen att hoppa på tåget.

Sara fick läsa in en så kallad talsyntes med olika meningar som ska täcka i princip alla ord som finns. Inläsningen tog två veckor och Sara fick en engångsumma i betalt. Men hon får inte betalt varje gång någon spelar upp hennes röst, tyvärr konstaterar hon.

– Gud jag hade varit så rik, säger hon och skrattar.

Sara om konstigaste röstminnet

Sedan går det till på så sätt att om ett företag vill använda Saras röst till sina tjänster får de köpa en licens av talsyntesen. Men Sara vet inte vilka företag som har valt att köpa in hennes röst. Det var därför hon blev så förvånad den gången hon skulle ta reda på vägen till en efterfest med hjälp av gps:en i mobilen.

– Vänta nu, det är jag som berättar för mig själv hur jag ska gå. Det var jättekonstigt för jag hade ingen aning om att min röst fanns där, berättar Sara.

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER CJS SVT/ Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN