sjukdomar

Hjärtklappningen misstogs för ångest – visade sig vara dödlig sjukdom

Jade Cooke.

FOTO: SWNS
Vid tre tillfällen fick Jade Cooke, 35, höra att hennes hjärtklappning bara var ångest.
Läkarnas misstag kunde ha kostat henne livet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvinna med Alzheimers pratar med sig själv – känner inte igen sin spegelbild
0:41

Efter reklamen: Kvinna med Alzheimers pratar med sig själv – känner inte igen sin spegelbild

(0:41)

Slå på ljud

Det var i början av 2019 som 35-åriga Jade Cooke från England märkte att något inte stod rätt till. Trots att hon var vältränad och utövade yoga fem gånger i veckan upplevde hon att hennes andning försämrats.

När Jade sökte vård för sina besvär fick hon ingen hjälp. Vid tre tillfällen blev hon avfärdad när läkarna konstaterade att det var ångest som försämrat hennes andning och fått hennes hjärta att slå fortare.

Läkarnas bedömning var dock felaktig – ett misstag som kunde fått förödande konsekvenser.

– När jag först träffade min husläkare med mina problem så avvisades jag tre gånger och de sa att det var ångest. Min mamma följde med mig till slut och pressade på för att jag skulle få en röntgen som avslöjade att mitt hjärta var förstorat, säger Jade enligt New York Post.

Jade har ett förstorat hjärta

I mars 2019 fick Jade sin diagnos som går under namnet Dilaterad kardiomyopati (DCM). Tillståndet gör att hjärtats kammare töjs ut, vilket gör det svårare för hjärtat att pumpa blod till resten av kroppen.

Jade berättar att när läkarna äntligen tog hennes besvär på allvar slog hennes hjärta bara på 11 procent – när det borde legat på mellan 50 och 70 procent. Besvären innebar att Jade inte kunde anstränga sig som vanligt, vilket tog hårt på hennes mentala hälsa. Hennes mamma var tvungen att göra det mesta åt henne.

Jade efter operationen.

Jade var ung och vältränad, men drabbades ändå av hjärtfel.

FOTO: SWNS

– Jag trodde aldrig att jag skulle påverkas av ett hjärtfel. Jag tror att jag var i chock först. Det tog mig några månader att förstå vad DCM var och hur allvarligt det var, säger Jade och fortsätter:

– Jag frågade mig själv om och om igen ifall livet någonsin skulle bli detsamma.

”Sanningen är att hjärtsjukdomar kan påverka vem som helst”

35-åringen tror att det var efter att hon insjuknat i influensa i december 2018 som hennes hjärtfel uppstod. I september 2019 genomgick Jade en fem timmar lång operation där läkarna satte in pacemaker och ytterligare en apparat med liknande funktion i hennes bröst.

– Jag trodde aldrig att någon i min ålder, lika vältränad som jag kunde ha hjärtfel. Men sanningen är att hjärtsjukdomar kan påverka vem som helst, när som helst, säger Jade.

Efter sin operation klarade Jade ingenting på egen hand. Hon kunde inte ens tvätta håret själv. Sex veckor senare kunde hon långsamt börja träna yoga igen, vilket läkarna tror snabbade på hennes återhämtning.

Jade efter operationen.

Jade sörjde sitt gamla liv.

FOTO: SWNS

– Efter min operation, när de satte in min pacemaker, det var den lägsta punkten för mig. Det kändes som att jag förlorat allt det som gjorde mig till mig. Jag ville bara ha tillbaka mitt gamla liv, berättar Jade.

Hennes största rädsla var att aldrig kunna utöva yoga igen.

– Jag sörjde personen som jag hade varit.

Jade tror att yoga räddat hennes liv

Efter ytterligare en operation i januari 2020 började Jades hjärta slå normalt igen. Sakta men säkert började hon återgå till sitt gamla liv.

35-åringen lever fortfarande livet dag för dag, men säger att hon mår ”miljoner gånger bättre” än innan. Nu vill hon dela med sig av sin kunskap för att informera andra om hur yoga kan vara livsnödvändigt.

Jade innan sjukdomen.

Sakta men säkert har Jade fått sitt liv tillbaka.

FOTO: SWNS

Jag tror också att yoga har spelat en roll - och min privata tränare har sagt att han är förvånad över mina framsteg, säger Jade.

Hon vill också att unga kvinnor inte ska känna sig ensamma om de går igenom samma sak.

– Jag blev avfärdad när jag blev sjuk, men till slut undersökte de mig.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN