Nu öppnar Europa upp – hit vill svenskarna resa i sommar

Många vill resa i sommar, men kommer det att gå? Ja, menar reseföretaget Ving.
Exklusivt

Stina Stjernkvist/TT, Claudio Bresciani / TT, John-Patrick Morarescu / Zuma Press, Robert Harding/TT
Europa öppnar upp efter ett år med pandemin och svensken vill resa.
Men hur tryggt är det att boka en resa nu?
Kommer flyget mot varmare breddgrader lyfta eller riskerar semesterdrömmen att bli en dyr, inställd historia?

Högst upp på mångas önskelista över saker att göra när allt blir som vanligt igen står att resa. Redan nu kan den drömmen faktiskt besannas. Åtminstone för personer som kan visa att de haft covid-19, är vaccinerade eller att de inte är sjuka.

Sverige är ett av de första länderna som nu får testa på EU:s nya "gröna intyg", mer kända som coronapass. Men exakt hur systemet ska fungera är fortfarande oklart, trots att deadline för vaccinpassen närmar sig i slutet av juni, skriver SVT.

LÄS MER: Så kan dina naglar avslöja om du har haft corona

Tror på en vanlig säsong

Resultat från covidtest och antikropptest och vaccinationsintyg ska samlas in, men också vara tillgängligt när passagerarna landar och går igenom gränskontrollen. Alla länder har olika system och datan ska i sin tur samlas in från vårdcentraler, apotek och sjukhus.

Trots det ser reseföretaget Ving ljust på sommaren och EU:s vaccinpass. De tror att resandet kan gå upp till 70 procent av kapaciteten under en vanlig säsong.

– Vårt första flyg gick i onsdags, det lyfte från Arlanda mot Gran Canaria och det var fullbokat. Vi ökar successivt under sommaren och vi tror att de avgångar vi har i vårt program ska gå, berättar Fredrik Henriksson kommunikationschef på Ving.

Femtioplussarna bokar solresor

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik på torsdagen hade 33,8 procent av Sveriges vuxna befolkning fått sin första vaccindos. 9,7 procent har även fått andra dosen. På onsdagen hade 87 procent av svenskarna över 65 år fått sin första dos och 26 procent var färdigvaccinerade.

Märks det här i bokningarna hos er?

– Förra veckan var det något fler femtioplussare än under ett ”vanligt år” som bokade sommarresor, ungefär 40 procent av alla kunderna, säger Fredrik Henriksson.

Framför allt vill svenskarna resa till Mallorca, Rhodos, Cypern, Kreta och Gran Canaria.

"En ekonomisk trygghet"

Förra året ställdes mängder av resor in och nu undrar många om de verkligen kommer att få åka iväg på resan som de bokar. Fredrik Henriksson menar att man kan vara lugn.

– Man kan boka tryggt och känna att man kommer att komma iväg. Vi siktar på att alla våra planerade avgångar kommer att gå. Men vi och andra i branschen har också förbättrat villkoren. Ställs en resa med oss in får man tillbaka pengarna inom sju dagar, så man har en ekonomisk trygghet.

LÄS MER: Då kommer HÖGSOMMARVÄRMEN till Sverige: "Riktigt varmt"

LÄS MER: Pfizer utvecklar världens första piller mot covid-19 – TESTAS nu på människor

FOTO: Stina Stjernkvist/TT, Claudio Bresciani / PTT, John-Patrick Morarescu / Zuma Press, Robert Harding/TT

Senaste nytt