ekonomi

Hemliga syskonparet äger Furuviksparken – är miljardärer: ”Anonyma”

Ägarna till Furuviksparken.

Foto: TT
Hemliga syskonparet äger Furuviksparken – och många fler nöjesparker.
– Vi har varit anonyma så här långt och vill fortsätta vara det. Vi är nöjda så länge inte medierna skriver om oss, säger ett av syskonen enligt Nyheter24.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”
0:37

Efter reklamen: Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”

(0:37)

Slå på ljud

Efter den uppmärksammade rymningen av fem schimpanser den 14 december – och tragiska skjutningen av fyra av aporna – har verkligen fångat Sverige.

Schimpanserna Linda, Torsten, Santino och Manda dog efter att ett jaktlag fått sättas in när de rymde från anläggning. Enligt medieuppgifter ska det saknats tillräckligt med bedövningspilar för att kunna trygga allmänhetens säkerhet.

”Så jäkla dåligt gjort”

En som var helt bestört var ”Schimpans-mamman” Ing-Marie Persson. Efter händelsen kände hon sig fullständigt förkrossad.

– Det är bedrövligt. Så jäkla dåligt gjort, säger Ing-Marie Persson.

– Det är mina närmaste vänner, även om jag inte sett dem på tio år. Jag glömmer dem aldrig. Mitt hjärta är förkrossat. Jag har försökt lägga det här bakom mig och bara hoppats att de ska få ett lugnt och tryggt liv och en bra ålderdom, säger Ing-Marie Persson, till Aftonbladet.

Vilka äger Furuviksparken?

Hon var långt från ensam. Upprördheten i både media och sociala medier var stor. Många fick upp ögonen för Furuviksparken. Men vilka äger parken?

Det är ett hemligt syskonpar – som också äger nöjesparkerna Furuviksparken, Kolmårdens Djurpark, Gröna Lund och Skara sommarland.

– Vi har varit anonyma så här långt och vill fortsätta vara det. Vi är nöjda så länge inte medierna skriver om oss, sa systern i en intervju med Dagens industri 2002, enligt Nyheter24.

Hemliga syskonparet avslöjas – är miljardärer

Syskonparet heter Helena, 52, och Johan Tidstrand, 55, skriver Nyheter24. Tillsammans äger de Parks and Resorts till 99 procent. De köpte företaget via ägarbolag, 2006, för blygsamma 747 miljoner kronor.

Via sitt ägarbolag äger brodern 89 procent, medan systern 10 procent. Den sista procenten ägs av broderns vän, Mattias Banker. Det hemliga syskonparet är barnbarn till Clas Ohlson – som grundade företaget med samma namn. I och med att de ärvde aktieposter blev syskonparet miljardärer.

Johan Tidestrand (till vänster) och Mattias Banker (till höger).

Foto: Karin Törnblom/TT

Helena Tidstrand.

Karina Ljungdal / TT

I Parks and Resorts årsberättelse från 2021 berättas historien om hur miljardärssyskonen köpte Furuviksparken mer ingående.

”Vissa har hört den förut, men för många är berättelsen okänd. Om hur syskonen Johan Tidstrand och Helena Tidstrand, och gode vännen Mattias Banker 2006 klev in som nya ägare till det anrika familjeföretaget Parks and Resorts. Utan någon tidigare erfarenhet av nöjesparksindustrin, men med en stor dos passion och en stark drivkraft att skapa svenska parker i världsklass och upplevelser som ger minnen för livet - för alla.”

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN