Helena, 23, tvingas sova hela tiden – har förlorat ”flera år” av sitt liv

Helena Smythe lider av en extremt ovanlig sömnsjukdom.

Helena Smythe lider av en extremt ovanlig sömnsjukdom.

Foto: SWNS
Helena Smythe, 23, har en extremt ovanlig sömnsjukdom.
Hur väl hon än sover om nätterna så måste hon ta en tupplur mitt på dagen.
– Jag har förlorat så många år till sömnen, säger Helena Smythe, enligt Daily Mail.
0:28

Efter reklamen: Tafsar på kvinnan från bilen – hon ramlar av cykeln

(0:28)

23-åriga Helena Smythe lider av en extremt ovanlig sömnsjukdom. Hur väl hon än sover om nätterna så måste hon ta en tupplur mitt på dagen.

Sjukdomen heter Idiopatisk hypersomni och är extremt ovanlig. För Helena ställer sjukdomen ständigt till det för henne i vardagen.

Helena Smythe, 23, lider av en extremt ovanlig sjukdom.

Foto: Royal Papworth Hospital/SWNS

Tvungen att sova flera timmar – mitt på dagen

Hon har somnat mitt under viktiga prov i skolan och måste ständigt tacka nej till inbjudningar från vänner, då hon ”måste” ta en tupplur.

– Jag har en omättlig aptit för sömn. Vissa kan tvinga undan trötthet med koffein, men det fungerar inte för mig, säger Helena Smythe, enligt Daily Mail.

Så träffades Dejan Kulusevski, 21 och flickvännen Eldina, 27

– Jag måste ta en tupplur varje dag. Att bara sova i 20 minuter, eller en halvtimme, räcker inte. Det måste minst vara två, till tre timmar.

– Det största symtomet är att jag blir extremt trött mitt på dagen, hur väl jag än sover, hur länge jag än sover om natten, säger Helena.

Extremt ovanligt – finns inget botemedel

Ingen vet vad den underliggande anledningen till hypersomni är. Det finns heller något botemedel för den ovanliga sjukdomen, även om vissa läkemedel hjälper.

Hon fick den sällsynta diagnosen när hon var 12 år gammal. Enligt Helena så har hon missat stora delar av sitt tonårsliv.

– Jag har missat skola, fått ställa in massvis med evenemang och till och med somnat under ett viktigt prov. Jag har tvingats planera hela mitt liv runt mitt liv. Allt har påverkats, från skola till min vänner. Jag kan inte berätta hur mycket jag missade som tonåring. Jag har förlorat så många år till sömnen, berättar Helena.

Ingår vid i en ny studie vid Cambridge – har hjälp mot Helenas sjukdom litegrann.

Foto: Royal Papworth Hospital/SWNS

Nevös inför att ge sig ut i arbetslivet

23-åringen ska nu börja ge sig ut i arbetslivet. Något hon är väldigt nervös inför, eftersom hennes sjukdom kan komma att påverka hennes arbetsliv. För att undvika detta deltar hon i nya i medicinska studier vid Royal Papworth Hospital i Cambridge.

Flickvännens nya tragedin – bara månader efter Boris död

Resultatet? Det verkar hjälpa litegrann.

– Jag får nu läkemedel som hjälper mot mina symtom. Det har inte tagit bort sömnbehovet helt, men min livskvalitet har gått upp avsevärt. Jag kan i dag ha ett ”normalt” liv till ett mycket större grad, säger Helena.

LÄS OCKSÅ: Emily har aldrig visat sig utan smink för sin fästman – elaka orden

LÄS OCKSÅ: Putins älskarinna har gömt undan 100 miljoner dollar

Foto: SWNS

SENASTE NYTT!