Hedvig Lindahl rasar över tränarens otäcka uppmaning

06 jul, 2022 
Två närbilder på Hedvig Lindahl.
Nyligen öppnade Irlands tränare upp sig om våldtäkter och sexuella övergrepp hon har utsatts för av män inom sporten.
Hedvig Lindahl visade sitt stöd för tränaren och riktade samtidigt kritik till en annan tränare.
Annons
Sommarprat med fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl
Sommarprat med fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl

Snart drar fotbolls-EM i England igång. Ett av lagen som kvalade in till turneringen är Irland som leds av den nederländska tränaren Vera Pauw, 59. Hon är en tidigare fotbollspelare som representerade sitt land 89 gånger och har varit tränare för Skottland, Nederländerna, Ryssland och Sydafrika innan hon tog över rollen som huvudtränare för Irland snart tre år sen.

I ett officiellt uttalande på sina sociala medier öppnade hon upp om sitt traumatiska förflutna. Hon berättade att hon hade blivit våldtagen av en maktman inom sporten när hon var en ung spelare, och att hon har anmält två andra för sexuella övergrepp.

På twitter anklagade Pauw det nederländska fotbollsförbundet för att ha försökt tysta ner henne genom att inte öppna upp en full utredning. Förbundet erkände att de inte svarade snabbt nog på hennes anklagelser och att de gjorde ett misstag men att de förde det vidare till en privat utredare.

Annons

Hedvig Lindahls stöd till Vera Pauw

Den svenska landslagstruppen befann sig i Chester, England tidigare i veckan. Där hölls en presskonferens där de bland annat pratade om det stundande mästerskapet. Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, 39, visade då sitt stöd för Irlands förbundskapten, rapporterar Expressen.

– Jag tycker det är fint och viktigt för henne att hon vågar vara ärlig och gå ut med det här, säger Lindahl.

Hedvig förklarar att folk bara har sett ytan av vad hon tror kan bli ”fotbollens Metoo”.

– Jag tror att fotbollens Metoo är på gång nu. Vi har bara sett litegrann. Ju fler historier som delas så blir det lättare för nästa att följa efter. Jag är jätteglad att hon vågar prata om sin historia och sanning och att hon är fri från sin börda, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att vi får bort all sådan här jävla skit rent ut sagt ur fotbollen. Både herr och dam, alla som beter sig så här ska ställas till svars.

Rasar över tränarens uppmaning

Hedvig använder ett exempel för att förklara problemet inom sporten. Hon pekar mot Rayo Vallecano som valde att anlita sin tränare trots att det framkommit ljudinspelningar. Några som The Guardian fått ta del av. Där uppmanar han sin tränarstab att delta i en brottsligheter, bland annat gruppvåldtäkt. I en av inspelningarna säger tränaren Carlos Santiso:

Annons

”Den här personalen är otrolig, men det finns saker vi fortfarande saknar, som vi fortfarande behöver. Vi behöver fortfarande, jag säger det fortfarande, att göra något i stil med vad de från Arandina gjorde”,

Han refererade till tre spelare i Arandina FC som dömdes till 38 års fängelse för en gruppvåldtäkt på en femtonåring flicka 2017.

Hedvig Lindahl ställer sig kritiskt till klubbens beslut att anlita honom och förklarar att det just är sånt som måste upphöra inom fotbollen.

– Jag tänker på Rayo Vallecano som anställde en tränare som i en gruppchatt till sina tränarkollegor sagt att de borde gruppvåldta en tjej, men bara se till att hon är 18 år så att vi inte åker dit. Och ändå anställer man honom! Varför gör man det? Det tycker jag inte är okej. Sådant vi måste sätta stopp för, säger Lindahl.

FOTO: Anders Bjurö/TT

Annons