väder

Snökaoset fortsätter: Uppmanar att stanna inne under måndagen

Snökaos.

FOTO: Anders Wiklund/TT
Det fortsatta snöovädret skapar problem i stora delar av Sverige.
Trafikverket råder människor att jobba hemifrån under måndagen.
Under natten har snöovädret orsakat flera olyckor och förseningar samt inställda resor med såväl buss, tåg och flyg.
Taklavinen störtar över familjen
0:30

Efter reklamen: Taklavinen störtar över familjen

(0:30)

Slå på ljud

SMHI har gått ut med en orange vädervarning för kraftigt snöfall i Stockholms och Gotlands län för måndagen. I bland annat Skåne, delar av Västra Götaland och delar av Götaland och Svealand har man utfärdat en gul varning som gäller under måndagen.

Det innebär att det finns risk för såväl trafikolyckor, svårframkomliga vägar som inte har hunnit snöröjas samt förseningar och inställda resor med både buss, tåg och flyg.

Under måndagen kommer SJ att ställa in alla sina regionala resor mellan Uppsala och Stockholm, skriver TT. Tåg kommer även att ställas in på sträckan Stockholm-Västerås och sträckan Gävle-Linköping.

All busstrafik i Trollhättan och Vänersborg har ställts in tills vidare.

SMHI varnar även för att det kan bli strömavbrott i områden med luftburna elledningar och att det även kan påverka mobilnäten.

Snöig väg i Stockholm, flera bilar.

I Stockholm har snöovädret lett till flera trafikolyckor.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Stockholmarna bör jobba hemifrån

Trafikverket uppmanar alla som bor i Stockholmsområdet som kan jobba hemifrån på måndag att göra det. Polisen går ut med samma uppmaning inför måndag.

”Med anledning av den vädervarning som SMHI gett för bland annat Stockholms län är det av vikt att som invånare hålla sig informerad. Den som har möjlighet att jobba hemifrån i morgon, måndag, rekommenderas göra det”, skriver de på sin hemsida.

Telias kunder i Stockholm har fått varnande sms om åska och blixtrar under måndagen. Kunderna uppmanas att skydda sina elektroniska prylar genom att dra ur sladden ur router, tv och dylikt.

Snötäcket i Enskede.

Telias kunder i bland annat Enskede i södra Stockholm har fått varnande sms. Bilden visar snötäcket som täcker Enskede.

FOTO: Läsarbild

Nattens snöfall och åskoväder

Under natten har flera olyckor inträffat runt om i länet och i Stockholms län har polisen jobbat extra hårt. Flera trafikolyckor har inträffat, vilket lett till kilometer långa köer. Polisen beskriver situationen som kritisk.

”Ett råd är att inte ge sig ut på vägarna om det inte är nödvändigt”, skriver polisen på sin hemsida.

Bil i diket.

Stockholmspolisen beskriver läget som kritiskt.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Under natten blandades även det rikliga snöfallet med ett åskoväder som drog in över Stockholm. Även norra Gotland kunde känna av åskan. Åskoväder samtidigt som snöbyar drar in är mycket ovanligt.

– Det förekommer men det är mest vanligt under andra säsonger, som sommaren då det kommer kraftiga regn i samband med åska, säger Petter Lind, vakthavande meteorolog på SMHI, till TT.

Trafikverket uppger att flera plogbilar gått sönder på grund av det höga trycket och maskiner har även träffats av blixten under natten. Detta har lett till att snöröjningen försenats i Stockholm.

Jag vill tro att många har förståelse för det, men jag skulle gissa att vi kommer att få in en hel del klagomål, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, till Dagens Nyheter.

Det är främst den stora mängden snö som faller som skapar problem, men också att den är extra tung och blöt nu.

FOTO: Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN