inrikes

Här kan man få 25 000 kronor för att byta semestervecka

Tofta strand.

FOTO: Patrik C Österberg/TT
25 000 kronor i veckobonus låter inte helt fel...
Det är vad vissa regioner erbjuder sina anställda om de är villiga att flytta på sin semester.
Här är yrket som ger klirr i kassan på sommaren!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ambulans råkar backa över kvinna
0:33

Efter reklamen: Ambulans råkar backa över kvinna

(0:33)

Slå på ljud

Att få 25 000 kronor för att flytta på sin semestervecka är inte vanligt i de flesta yrken. Men på grund av de stora bemanningsproblemen inom sjukvården är det en verklighet för vårdpersonalen i många regioner.

Personal kan alltså få en bonus på så mycket som 25 000 kronor för att komma in och jobba under sommaren.

För vissa låter erbjudandet som ett kap, men från fackets håll är man missnöjd. De ser kritiskt på bonuspengarna, rapporterar TV4 Nyheterna.

Region Norrbotten erbjuder 25 000 kronor

Regionernas erbjudande har blivit ett hett samtalsämne på bland annat Sundby sjukhus i Norrbotten där Eva Johansson arbetar som är undersköterska på intensivvårdsavdelning. Region Norrbotten erbjuder nämligen högst bonus i Sverige – 25 000 kronor för att jobba på sommaren. Frågan personalen ställer sig är ”Sälja eller inte sälja?”

– Ja jag har ju sagt att jag vill sälja, alla talar inte om, om de ska sälja eller så, men man hör att det är många som är intresserade av det, säger Eva Johansson, undersköterska på intensivvårdsavdelning.

Det rör sig om mycket pengar, men i Region Norrbotten tror man inte att kostnaden kommer att överskrida kostnaden som skulle bli om man hyrda in sommarpersonal.

Eva Johansson, undersköterska i Norrbotten.

Eva Johansson, undersköterska på Sundby sjukhus i Norrbotten, kommer att tacka ja till erbjudandet.

FOTO: TV4

Bonusen varierar

I de olika regionerna ser bonusen olika ut och många regioner har ännu inte satt en bestämd prislapp på semesterveckorna. I Jönköping erbjuder regionen endast 5000 kronor och extra semesterdagar till den som byter bort sin semestervecka. I Jämtland Härjedalen erbjuder man personalen mellan 17 000 kronor upp till 25 000 kronor beroende på lönenivå. I Dalarna och i Stockholm kommer man att erbjuda 15 000 kronor, visar TV4 Nyheternas undersökning.

Men från vårdförbundets håll är man kritisk. De varnar för att vårdpersonalen går miste om välbehövd vila. De generösa sommarerbjudandena kan alltså få en negativ inverkan på personalen på lång sikt.

– Jag tänker att jag kan vara ledig sen i vinter eller höst. Det är inte säkert att man får fyra veckor sammanhängande. Det beror på personaltätheten, säger Eva Johansson.

Hon menar att det är värt att missa vila för den extra inkomsten.

FOTO: Patrik C Österberg/TT/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN