ekonomi

Här blir det dyrast att bo i Sverige 2023: ”Betydande summor”

Dyrast att bo i Skåne och i Stockholm 2023 – billigast i Norrland

FOTO: Henrik Isaksson/TT, SVT
Ovissa och tuffa tider väntar – det påverkar svenskarnas ekonomi.
Var du bor i landet är avgörande för hur stort hålet blir i plånboken.
– Det handlar om betydande summor, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Dave chockar äldreboendet bjuder på fantastisk sång
0:40

Efter reklamen: Dave chockar äldreboendet bjuder på fantastisk sång

(0:40)

Slå på ljud

Krig i Europa, höjda räntor, inflation, dyrare mat och bränsle samt rekordhöga energikostnader. Det kostar på rejält att vara svensk just nu.

Vissa delar av landet drabbas dessutom extra hårt. Det rapporterar SVT och hänvisar till en uträkning som Stockholms Handelskammare gjort. Uträkningen utgår ifrån en genomsnittsfamilj med två barn och bil, som köpt en bostad förra året.

I genomsnitt väntas årskostnaden öka med drygt 111 000 kronor i snitt från 2021 till 2023, vilket innebär ungefär 9 000 kronor mer i månaden. Det finns däremot regioner och landsdelar där kostnadschocken slår än mer.

Elpriser och bolån de största posterna

I Skåne län ökar kostnaderna med nära på 143 000 kronor nästa år jämfört med i fjol. I Stockholm landar notan på nästan lika saftiga 137 000 kronor. Framför allt handlar det om att människor i dessa områden köper dyra fastigheter och har högst elpriser i Sverige.

– Relativt sett drabbas hushåll i Skåne och i Stockholm värst. Det är hushåll som är högt belånade och ligger i elprisområden där elpriserna ökar kraftfullt, säger Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms Handelskammare.

Billigare i norr

Att det skulle finnas någon ”vinnare” i uträkningen går inte att säga. Men i Norrbotten och i Västernorrland ökar levnadskostnaderna bara med 44 000, vilket är nästan 100 000 kronor mindre än i Skåne.

– De som krisen slår mot relativt sett minst, ser vi vår analys, är hushåll i Norrbotten. Det beror på att man, trots att man generellt sett har lägre inkomster än i Skåne och Stockholm, är i ett elprisområde som innebär att elkostnaderna inte ökar lika mycket, säger Hatzigeorgiou och lägger till:

– Eftersom man inte är lika högt belånade som hushåll i Stockholm och Skåne så klarar man sig relativt sett bättre.

FOTO: Henrik Isaksson/TT, SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN