brott

Här är Sveriges värsta seriemördare

Anders Hansson under en jacka, Tommy Zethraeus, Hans Marmbo.

FOTO: TT
I Sverige finns både seriemördare och massmördare.
Hänt Nyheter listar några av historiens värsta!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Annie Lööf (C) berättar om sms:et från Åkesson efter Almedalsmordet
0:28

Efter reklamen: Annie Lööf (C) berättar om sms:et från Åkesson efter Almedalsmordet

(0:28)

Slå på ljud

Morden på Malmö Östra sjukhus

Mellan oktober 1978 och januari 1979 förgiftade den 18-årig beredskapsarbetare Anders Hansson dementa åldringar på Malmö Östra sjukhus långvårdsavdelning. Totalt dödade han 24 personer med hjälp av frätande rengöringsmedlen.

Den 4 september 1978 började Anders Hansson arbeta på avdelningen. Han hade tidigare arbetat på ett annat sjukhus i Malmö där personalen varit minst sagt missnöjde med honom.

"Avd. har uttalat sig muntligen ang. honom. Har ingen som helst initiativförmåga. Ter sig konstig på avd.; verkar inte alls fatta vad man säger till honom. Skall ej återanställas", skrev de i hans personalrapport.

När Anders Hansson kom till Malmö Östra började det ske konstiga saker. Gång på gång kom Anders springandes och sa att patienter höll på att kvävas till döds på grund av vätska i strupen. Under tre veckors tid gick det bra – patienterna kunde räddas och Hansson blev hyllad. Men sen begick han sitt första mord.

Hans första offer blev en 66-årig blind man som han lät dricka en blandning av vatten och diskmedel. Efter det satte Hansson i system att låta åldringarna dricka rengöringsmedel med syfte att döda dem.

Anders Hansson.

Anders Hansson hade arbetat på flera arbetsplatser där personalen var missnöjda med honom.

FOTO: TORBJÖRN ANDERSSON/EXP/TT

Han experimenterade med flera olika sorter, men fastnade för Gevisol och Ivisol som ofta blandades ut med vatten eller saft. Han passade på när personalen hade kaffepauser.

Hansson åkte fast den 12 januari 1979 efter att en 94-årig kvinna spottat ut rengöringsmedlet och ropat på hjälp. Personalen kunde då lukta sig till Gevisol på hennes andedräkt.

I förhör berättade Hansson att motivet till handlingarna var att han ville förkorta de åldriga patienternas lidande. Han erkände till 27 mord och 15 mordförsök och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.

Massmördaren Tore Hedin låg bakom Hurvamorden

Polismannen Tore Hedin dödade totalt tio personer i början på 1950. 1951 dödade han kvarnägaren Allan Nilsson i samband med en pokerkväll, men åkte aldrig fast. Året därpå dödade han nio personer i Hurva i Skåne efter att hans fästmö Ulla Östberg brutit deras förlovning.

Tore Hedin.

Tore Hedin mördade Allan Nilsson efter en dispyt över poker.

FOTO: TT

Tore Hedins första mord förblev en gåta och polismannen gick fri – ingen misstänkte att det var han som dödat Allan Nilsson och tänt eld på hans hus. Delvis på grund av att han själv som fjärdingsman fick delta i utredningen av brottet.

I augusti 1952 anmälde hans fästmö Ulla Östberg honom för misshandel och bröt förlovningen med honom. Anmälan ledde till att Hedin, då 25 år gammal, förlorade sin tjänst hos polisen och han kunde inte längre garantera att hans mord året innan inte skulle avslöjas.

Ulla Östberg.

Tore Hedins före detta fästmö föll offer den 22 augusti.

FOTO: TT

Natten till den 22 augusti mördade Tore Hedin sina föräldrar Per och Hulda Hedin med en yxa i deras hem i skånska Kvärlöv. Han tände sedan eld på deras hus och fortsatte mot ex-fästmön Ullas arbetsplats – ålderdomshemmet i Hurva. Med sin yxa mördade han henne och föreståndarinnan Agnes Lundin.

Hedin hällde bensin i trapporna och såg till att ingen kunde komma ut genom att barrikadera alla dörrar till ålderdomshemmet – sen tände han tände eld på huset. I branden avled Nils Larsson, Maria Nilsson, Bengta Andersson och Elna Andersson som alla bodde på hemmet. En femte, Maria Pettersson, dog några dagar senare på sjukhus.

Ålderdomshemmet i Hurva.

Flera boende på ålderdomshemmet kunde räddas med hjälp av allmänhetens insats.

FOTO: GUNNAR MAGNUSSON GUM/TT

Efter att Hedin lämnat platsen författade han ett självmordsbrev som han lämnade i sin bil intill Bossarpssjön vid 04-tiden. Han fullbordade sedan sitt självmord genom att dränka sig i sjön.

Självmordsbrevet avslutades med raderna "Vill ni veta svaret på denna gåta så ska ni leta i det våta."

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus

Tommy Zethraeus, numera Eriksson, är en av Sveriges mest kända massmördare. 1994 dömdes han till livstidsfängelse för Stureplansmorden då fyra människor dödades.

Det var natten till söndag den 4 december 1994 som Tommy Zethraeus, då 25 år gammal, och vännerna Guillermo Marquez Jara, 23, och Farshad Doosti, 21, hamnade i bråk med en dörrvakt på Stureplan i Stockholm.

Avspärrningar på Stureplan.

Tommy Zethraeus öppnade eld i kön till nattklubben Sturecompagniet.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Vännerna nekades inträde och bestämde sig för att hämnas. De åkte hem och hämtade ett automatvapen och återvände sedan till restaurangen Sturecompagniet strax efter klockan 5 på morgonen.

Zethraeus som höll i vapnet avlossade skott mot restaurangens entré och dödade fyra personer: dörrvakten Joakim, 22, Katinka, 21, Daniella, 22, Kristina 21. Över 20 personer skadades.

Tommy Zethraeus grips.

Tommy Zathraeus greps efter tre och ett halvt dygn på flykt.

FOTO: ROSENGREN LARS/Aftonbladet/TT

I tre och ett halvt dygn var Zethraeus och Marques Jara på fri fot. Efter ett tips kunde polisen gripa dem vid Drottningholms slott i Stockholm. Zethraeus dömdes till livstidsfängelse och Marques Jara till till sex års fängelse för medhjälp till grovt vållande till annans död och för medhjälp till grovt vållande av kroppsskada.

Tommy Zethraeus satt i fängelse i sammanlagt 26 år och kom släpptes i december 2020.

Marques Jara grips.

Medhjälparen Guillermo Marques Jara greps samtidigt som Zethraeus.

FOTO: HJERLING FREDRIK/Aftonbladet/TT

Hans "Tuppen" Marmbo och Träskmorden

Under hösten 1966 dödade inbrottstjuven och alkoholisten Hans ”Tuppen” Marmbo tre personer i Stockholm. Två av morden skedde på området ”Träsket” kring Brunnsgatan 26 – ett område känt som bebott av kriminella, alkoholister och prostituerade.

Marmbo begick sitt första mord den 8 oktober 1966 när han mördade sin medbrottsling Per Erik Hallsén efter ett misslyckat inbrottsförsök. Kompanjonerna skulle råna Restaurang Söderport på Liljeholmsbron dagen innan, men väl där lyckades de inte få upp kassaskåpet.

Hans Marmbo.

Advokat Hening Sjöström till vänster med den mördaren Hans Marmbo till höger.

FOTO: DEX/TT

Dagen efter, på lördagskvällen den 8 oktober körde de ut på Riddarholmen i Stockholm där Hallsén och Marmbo hamnade i slagsmål med varandra. Hallsén fick ett slag i tinningen och föll i vattnet. Kroppen hittades vid Vasabron den 5 november.

Bara dagar senare, den 15 oktober, begick han sitt nästa mord. Marmbo hade begett sig till ”Träsket” på order av vännen Åke Björkman, bror till Hasse ”Kofot”. Detta för att se till Astrid Gennestad, Björkmans prostituerade sambo.

På platsen stötte han ihop med sexköparen Nils Erik Stenbäck som hånade Marmbo. Han kallade honom arbetslös och hallick, vilket ledde till att Marmbo dödade honom. Han slog honom och högg honom med en kniv fem gånger.

Nils Erik Stenbäck dras upp ur vattnet.

Nils Erik Stenbäcks kropp dras upp ur vattnet.

FOTO: ARNE SCHWEITZ/TT

Kroppen sänktes sedan vid Riddarhuskajen.

Den 18 oktober föll den prostituerade Siv Gryting offer för Marmbo. Gryting injicerade preludin och fick en psykos varpå Marmbo slog henne i huvudet två gånger med en rörtång. Hon ska ha överlevt slagen, men Marmbo insåg inte det och kastade ut henne genom fönstret. Hon dog med brutna arman, ben, nacke och ryggrad.

Kroppen dumpades i vattnet vid Strandvägen och liket hittades den 28 oktober 1966.

I juni 1967 dömdes Marmbo till livstids fängelse. Han är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Båtar söker efter kroppar.

Polisen söker med båtar efter kropparna som dumpats i vattnet.

FOTO: Sven-Erik Sjöberg/DN/TT

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN