ekonomi

Här är den enda matvaran som minskar i pris

Matkassar.

FOTO: Janerik Henriksson/TT
Matpriserna har rusat under årets gång och fortsätter att gräva hål i svenskarnas fickor.
Men det finns en vara som går mot trenden.
Hänt Nyheter listar de varor som ökat mest, respektive minst i pris.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”
0:43

Efter reklamen: Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”

(0:43)

Slå på ljud

Matprishöjningen är nästan dubbelt så hög som inflationen. Matkassen som kostade 500 kronor för ett år sedan är idag 100 kronor dyrare och sätter många svenskar i en jobbig sits.

Men det är inte alla varor som ökar i pris, visar en sammanställning från Dagens Nyheter.

Vilket livsmedel är billigast?

Priserna på livsmedel i Sveriges matbutiker fortsätter att stiga. I januari rapporterades en prisökning på runt 20 procent jämfört med samma månad i fjol.

Enligt SCB handlar det om en ”bred prisökning inom livsmedel och alkoholfria drycker, där de främsta bidragen kom från mjölk, ost och ägg.”

Men det finns stora skillnader mellan varorna.

Bland varorna som ökar mest i pris finns fisk och mejeriprodukter, men den som ökar absolut mest är en oväntad vinnare – nämligen purjolöken som ökat med 81,1 procent jämfört med januari 2022.

Förra sommaren var purjolöken den produkt som minskat mest av alla.

Nu är det en annan vara du ska satsa på om du vill spara pengar.

I januarimätningen är det päronet som kniper platsen på varan som ökat absolut minst i pris. Enligt SCB:s statistik har den söta frukten sett en prisförändring på -0,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Maten som ökar mest i pris (Prisökning i procent i januari 2023 jämfört med januari 2022)

● Purjolök: 81,1

● Honungsmelon: 54,2

● Smör: 40,5

● Småcitrus: 39,58

● Färsk lax: 38,1

● Hushållsmargarin: 38,0

● Mjölk: 37,8

● Mat-, stek- och grilloljor: 35,7

● Gräddfil, creme fraiche: 35,0

● Grädde: 34,8

Källa: SCB

Maten som ökar minst i pris (Prisökning i procent i januari 2023 jämfört med januari 2022)

● Honung: 8,6

● Tomater: 8,3

● Vindruvor: 7,0

● Läsk: 6,9

● Mineralvatten: 6,5

● Färska bär: 6,5

● Kiwi, ananas med mera: 4,9

● Öl, 0–2,7 %: 4,3

● Salladskål: 2,4

● Päron: –0,8

Källa: SCB

FOTO: Janerik Henriksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN