800 kronor för en slängd fimp – här är de nya lagarna som införs 2022

Akta dig för att slänga en fimp eller en snus på marken – det kan nämligen ge dig böter på 800 kronor.
Här är de nya lagarna regeringen införde vid årskiftet.

Vid årskiftet införde regeringen ett gäng nya lagar – och förslag. Regeringskansliet presenterade sina förslag för det nya året under rubriken ”Viktigare lagar och förordningar”.

Här är ett axplock av de förändringar av samhället som 2022 för med sig in i framtiden.

Nedskräpning har länge varit förbjudet i Sverige, men haft vissa undantag. Nu förbjuds även för prillor och cigarettfimpar, kolapapper eller tuggummi att kastas på gatan. Straffet? 800 kronor i böter.

Nu gäller det att fimpa rätt – annars kan det kosta dig 800 kronor i böter.

Foto: Isabell Höjman/TT

Den formella ändringen sker genom att undantagen i ringa nedskräpningsförseelse. Undantaget togs bort den 1 januari, 2022.

Lång väntan på covidbevis för dig som inte har en digital legitimation

Straffrabatten för unga slopas – delvis

Som vanligt i dagens politiska klimat står gängbrottsligheten på agendan.

I år slopas straffreduktionen för personer mellan 18 och 20 år om brottet har ett minimistraff på fängelse i minst ett år. Ofta personer som då är dömda för brott som rån, grov misshandel, våldtäkt och mord. Det blir även möjligt att döma personen till livstids fängelse.

Andra straff höjs också – såsom brott i nära relationer.

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning går från nio månaders fängelse, till ett års fängelse. Straff mot att bryta mot kontaktförbud höjs, samt att det ska gå att övervaka den dömde med elektronisk fotboja.

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning går från nio månaders fängelse, till ett års fängelse. Även fotboja införs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen får nya hjälpmedel – och en ny myndighet införs

Även polisen får utökade befogenheter. Polisen får numera göra husrannsakan i gemensamma utrymmen, eller i anslutning till flerbostadshus i jakt på vapen.

En ny myndighet ska införas – som ska stärka det psykologiska försvaret. Myndighetens uppgift är att stärka befolkningens motståndskraft, genom att leda och utveckla andra myndigheters och aktörers verksamhet i Sverige – både i freds- och krigstid. Myndigheten för Sveriges psykologiska försvar kommer starta sin verksamhet i den 1 januari 2022.

Här är jobbet där du tjänar bäst – med kortast utbildning

Äntligen ska du kunna surfa på tåg i Sverige – med mobilen

Svenska försvaret kommer öppna upp flera nya organisationer och regementen. Regeringen skriver: Dalregementet (I 13) i Falun, Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå, Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur, Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg och Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala inrättas som nya organisationsenheter i Försvarsmakten”.

Regeringen ger även nytt statligt stöd till Post- och telestyrelsen – för att förbättra mobiluppkopplingen på tåg genom Sverige. Myndigheten ska först utreda och bestämma vilka sträckor och tunnlar som behöver mest stöd. Ett litet steg framåt för alla som arbetar på SJ-tåg.

Vill du läsa mer om vilka förändringar som sker 2022? Det kan du göra här.

LÄS OCKSÅ: Nyårsafton hotad av virusmutation – regeringen inför nya restriktioner

LÄS OCKSÅ: Nytt corona-piller godkänt – effektiv mot omikron: ”Akilleshäl”

Foto: TT

SENASTE NYTT!