Hanna Öberg om vikthetsen: Ibland kanske man har fel förebilder

Skidskytten Hanna Öberg, 26 år.

FOTO: PRIVAT
Hanna Öberg är en stjärna i det svenska skidskyttelandslaget.
Nu berättar hon ärligt och öppet om kosten och den tuffa viktpressen mot kvinnor.
– Det är mycket som är laddat där, och det är mycket kopplat till ett ideal hur man ska se ut som kvinna, säger hon till Expressen.

Säsongen har börjat bra, om än lite svajigt för 26-åriga Hanna Öberg. Skyttet har inte riktigt suttit och hennes snabba lillasyster Elvira Öberg, 22, har i skrivande stund gått om henne i den totala världscupen.

För Hanna Öberg en en individuell seger i sprint i Östersund och en i stafett nu senast i Hochfilzen de bästa prestationerna så här långt.

Berättat om sina problem med maten

Nu berättar hon för Expressen om satsningen mot OS i Peking i februari nästa år. För att ta sig dit är träningen och kosten två lika viktiga faktorer.

Maten har varit en svår nöt att knäcka för Hanna Öberg som tidigare har berättat att hon haft problem med att få i sig tillräckligt med näring när träningen varit som mest intensiv.

Under VM förra året syntes den tendensen även under tävling. Plötsligt var all energi borta.

Folkkäre sportprofilen Ralf Edström, 69, bryter tystnaden om stroken

Hanna Öberg: ”Hade inte helt kontroll”

Inför den här säsongen har Hanna Öberg tagit itu med svårigheterna och samarbetat med dietisten Linda Bakkman för att få bättre koll på matintaget.

– Jag tycker att jag har lärt mig mycket under de senaste åren, och att jag har en ganska god kunskap nu. Jag vet hur mycket jag behöver äta när jag tränar. Det som hände förra vintern var att jag inte hade helt kontroll på hur mycket en tävlingsdag kostar, säger Öberg.

Hanna Öberg under sprinten i Östersund.

Hanna Öberg vann sprinten i Östersund tidigare under säsongen.

Fredrik Sandberg / TT

Hanna Öberg har pratat öppet om sina kostproblem och hon tror att många andra idrottare tampas med samma utmaningar, kanske framför allt inom uthållighetsidrotten.

Även om VM förra året visade att hon behövde lära sig mer och tänka annorlunda kring maten säger Hanna Öberg att det är stor skillnad i dag mot kunskapen hon hade som ung junior.

Charlotte Kalla, 34, petad från truppen – ersätts av 23-åring

”I vissa fall kanske man har fel förebilder”

Nu vill hon berätta sin historia, lärdomarna hon dragit och sprida kunskapen vidare till yngre tjejer.

– När jag gick på skidgymnasium hade jag inte alls samma kunskap. Och när man inte har den kunskapen kan det ställa till problem. Och i vissa fall kanske man också har fel förebilder, säger Öberg.

Hanna Öberg, skidskytt.

Hanna Öberg tycker hela samhället fokuserar på hur kvinnor ser ut och vad de väger.

PRIVAT

Öberg: Helt annat fokus på kvinnor

Men inte bara idrotten har problem med vikthets och synen på mat, tycker Öberg. Hela samhället genomsyras av en idé om hur kvinnor ska se ut och väga.

– Det finns generellt ett helt annat fokus på kvinnor, hur man ser ut, hur mycket man väger. Det är mycket som är laddat där, och det är mycket kopplat till ett ideal hur man ska se ut som kvinna.

LÄS OCKSÅ: Stora ilskan mot svenske VM-hjälten Robin, 32, efter publikhånet

LÄS OCKSÅ: 33-åriga Therese Johaugs barnbesked efter Frida Karlssons kross

FOTO: PRIVAT, Fredrik Sandberg / TT

SENASTE NYTT!