väder

Halka, snöfall och blåst i jultrafiken – SMHI varnar

Trafik.

FOTO: Janerik Henriksson/TT
Dags att åka hem efter julfirandet?
Ska du ge dig ut i trafiken gäller det att ta det lugnt.
SMHI har utfärdat flera gula varningar för halka, snöfall och blåst.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidåkning i Stockholms innerstad
0:30

Efter reklamen: Skidåkning i Stockholms innerstad

(0:30)

Slå på ljud

På många håll i landet blev julafton kylig, men nu har mildare temperaturer med regn dragit in, vilket gör väglaget oförutsägbart. Underkyltregn ställer till det i trafiken och SMHI har utfärdat flera gula varningar i landet.

Bland annat ligger en gul varning för plötslig ishalka längs södra Norrlandskusten och södra Västerbottenskusten. Varningen gäller från 03 till 23. Från Gävle och upp till Umeå väntas E4 bli glashal, enligt SMHI.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

– Det är nederbördsområdet som sig norrut, och beroende på hur mycket vind man får kan snöfall vid kusten i stället övergå i regn eller snöblandat regn som fryser på kalla vägar, säger Anna Belking, vakthavande meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Den gula varningen för ishalka gäller även i södra Dalarna, mellersta Värmland, norra Örebro län och stora delar av Västmanland.

Gul varning för snöfall

SMHI har även utfärdat en gul snövarning för norra Dalarna och nordligaste Värmland. Den gäller från klockan 05 till 23 på annandagen.

– Där kan det komma lite större snömängder, 10–15 centimeter, säger Anna Belking.

SMHI varnar för starka vindar på vattnet runt hela landet. Flera gula varningar för hård blåst har utfärdats och vindarna kan bli så starka som upp till 17 meter per sekund. Varningarna gäller främst i södra Sverige.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN