politik

Haavisto: Finland överväger att fortsätta Nato-processen utan Sverige

Pekka Haavisto.

FOTO: TT
Finland öppnar upp för att fortsätta Nato-processen utan Sverige.
Det säger utrikesminister Pekka Haavisto till Yle.
– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, förklarar han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sverige lämnar in Natoansökan
0:35

Efter reklamen: Sverige lämnar in Natoansökan

(0:35)

Slå på ljud

De senaste dagarnas demonstrationer som följer Rasmus Paludans koranbränning sätter käppar i hjulet för Sveriges Nato-ansökan. Finland som tidigare sagt att de vill bil medlemmar i försvarsalliansen tillsammans med Sverige börjar nu tänka om.

För första gången säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att landet överväger att fortsätta sin process utan Sverige.

– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, säger han till finska Yle.

Finland strävar dock fortsatt efter att i första hand fortsätta processen tillsammans med Sverige.

Tobias Billström: ”Vi är i kontakt med Finland”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger till SVT att han varit i kontakt med sina finska kollegor för att reda ut vad Haavistos uttalande innebär.

– Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra, säger Billström till SVT.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN