invasionen av ukraina

Guvernören: Rysslands stora offensiv har börjat – flera attacker i natt

Vladimir Putin.

FOTO: TT
I stora delar av Ukraina har flyglarm ljudit under natten till fredag.
Ryssland har inlett en stor offensiv med drönare, artilleri och robotar både i östra och södra Ukraina.
– Vi förväntar oss en ny enorm invasion inom de kommande tio dagarna, säger en ukrainsk militärkälla.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning
0:28

Efter reklamen: Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning

(0:28)

Slå på ljud

Ryssland har inlett en utbredd attack i både östra och södra Ukraina. Under natten till fredag har flyglarm hörts på flera håll i landet, rapporterar The Guardian.

Under natten har regionen Charkiv i östra Ukraina utsatts för enorma attacker och i staden Charkiv har ”kritisk infrastruktur” förstörts, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Även i södra Ukraina, i regionen Donetsk och städerna Kramatorsk och Slovjansk, vittnar befolkningen om attacker och kraftfulla explosioner.

I nuläget är det oklart hur många som har skadats i attackerna. Telegram-kanalen Dnipro Info har gått ut med en varning till invånarna:

”Sök skydd och stanna där”.

”Vi förväntar oss en ny enorm invasion inom de kommande tio dagarna”

Bara timmar innan nattens ryska attacker meddelade Luhansk guvernör Sehij Hajdaj att Ryssland påbörjat den väntade stor-offensiven mot landet.

– Det handlar om en maximal eskalering. Attackerna sker dagligen. Vi ser små grupper som försöker avancera, ibland understödda med tungt pansar – pansarskyttefordon och stridsvagnar – och ibland inte. Det är oupphörlig skottlossning, säger Hajdaj, enligt Expressen.

Enligt uppgifter till Foreign Policy Magazine väntas offensiven öka i styrka ju närmare krigets årsdag kommer – 24 februari.

– Vi förväntar oss en ny enorm invasion inom de kommande tio dagarna, säger en ukrainsk militärkälla till Foreign Policy Magazine.

Åsikterna går isär

Även i Sverige är man av uppfattningen att Rysslands nya stora offensiv är igång. Det säger överstelöjtnant Peter Lidén i SVT:s Aktuellt.

– Offensiven har nog varit i gång några veckor redan, säger han.

Han pekar ut tre områden som han tror att Ryssland kommer lägga sitt fokus på: Vuhledar, Bachmut och Kreminna. The Guardian skriver att Rysslands mål vara att ta kontroll över Donbasregionen, medan ukrainska regeringskällor tror att ett scenario är att Ryssland attackerar Kyiv och andra stora städer.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN