hund

Gunas mamma blev ihjälbiten av egna hunden: ”Var som en skräckfilm”

Gunas mamma blev ihjälbiten av sin hund i Robertsfors: ”Som en skräckfilm”

FOTO: Gerald Robert Fischer/Alamy Stock Photo/TT, SVT
Två månader har gått sedan Guna Grinas mamma blev ihjälbiten av sin egen hund utanför Robertsfors.
I en intervju med SVT berättar hon nu om den hemska tiden efteråt.
– Det var som en skräckfilm. Man känner sig traumatiserad av att se det, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvååriga Everlee och Dude sjunger loss i trädgården
0:34

Efter reklamen: Tvååriga Everlee och Dude sjunger loss i trädgården

(0:34)

Slå på ljud

Det var i slutet av oktober som två personer blev attackerade av en amstaff-hund i en by utanför västerbottniska Robertsfors, några mil norr om Umeå. Ägaren, en kvinna i 60-årsåldern, dog efter bitattacken och en man i 50-årsåldern fick flygas med ambulanshelikopter till sjukhuset med svåra skador. Han överlevde.

Händelsen engagerade många svenskar och frågan om vissa hundraser skulle förbjudas, likt de gjort i andra länder såsom Tyskland och Norge, blev en het potatis.

Bilderna på hundarna visar bara rasen American Staffordshire Terrier (amstaff), de har ingenting med denna händelse att göra.

Bilderna på hundarna visar bara rasen American Staffordshire Terrier (amstaff), de har ingenting med denna händelse att göra.

FOTO: Altay Suleyman/Alamy Stock Photo/TT

– Så fort det sker en incident med en viss typ av hund så börjar man att prata om det är något fel på den rasen och om den borde förbjudas. Jag är emot det. Min expertis säger att det inte hjälper. Tar man bort den hunden från marknaden då tar människor som inte har kontroll på sina hundar bara en annan typ. Jag tror inte på förbud utan på utbildning och att man tar det på allvar när det händer, sa hundcoachen Fredrik Steen när han fick frågan i TV4:s Nyhetsmorgon.

Dottern: ”Var som en skräckfilm”

Nu, två månader senare, träder kvinnans dotter fram och berättar om sin mammas tragiska bortgång.

– Det var det värsta jag sett i hela mitt liv. Det var som en skräckfilm. Man känner sig traumatiserad av att se det, säger Guna Grina till SVT.

Guna blir ledsen när hennes mamma kommer på tal, men hon säger samtidigt att hon måste lära sig att gå vidare i livet.

Guna blir ledsen när hennes mamma kommer på tal, men hon säger samtidigt att hon måste lära sig att gå vidare i livet.

FOTO: SVT

– Hon är väldigt saknad, det är hon. Hon var så fin och glad. Alltid. Skrattade mycket, fortsätter hon.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Samma amstaff bet Gunas dotter

För två år sedan bet samma hund som dödade Gunas mamma även Gunas dotter. Familjen bad redan då mamman att göra sig av med den, innan någonting ännu värre skulle inträffa.

– Vi pratade seriöst med mamma om det, men hon var för fäst vid sin hund och trodde att den skulle bli snällare. Hon trodde inte att hunden skulle bli så här galen och att den skulle kunna döda. Hon trodde att om man uppfostrade den på rätt sätt så skulle det bli bra, berättar Guna Grina.

Guna ser tillbaka på sitt liv och sin mamma. Hon berättar att mamman älskade sina hundar och att hon skrattade och skojade mycket.

Guna ser tillbaka på sitt liv och sin mamma. Hon berättar att mamman älskade sina hundar och att hon skrattade och skojade mycket.

FOTO: SVT

Händelsen för två år sedan anmäldes till länsstyrelsen som direkt utredde ärendet. Mamman uppgav vid tillfället att hunden lämnats bort till en person som bor i ett annat land, vilket uppenbarligen inte stämde.

SVT har tidigare hört av sig till länsstyrelsen för att höra varför de inte ingrep redan efter den förra bitattacken.

– Hundattacken på barnet bedömdes inte ha den dignitet att ett hundförbud skulle utföras. Om vi misstrott de uppgifterna hade vi gått vidare, sa Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten, till SVT då.

Amstaffen avlivades efter bitattacken mot ägaren i oktober.

FOTO: SVT, Gerald Robert Fischer/Alamy Stock Photo/TT, Altay Suleyman/Alamy Stock Photo/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN