ekonomi

Guldpriset mot rekordnivå: Så får du bäst betalt för dina guldsmycken

Guld.

FOTO: TT/SVT
Guldpriset närmar sig en rekordnivå och intresset för att sälja guld slår i taket.
Aldrig har pantbankerna sett ett så högt tryck på inlåningen av guld.
Här är expertens tips på hur du får bäst betalt för ditt guld!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elisabeth Svantesson (M): ”Staten kommer inte kunna kompensera”
0:41

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson (M): ”Staten kommer inte kunna kompensera”

(0:41)

Slå på ljud

Priset på guld ligger just nu på en av de högsta nivåerna någonsin. I mars 2022 var priset som högst och låg på 645 000 kronor/kg. Sedan dess har det legat stabilt på 550 000 kronor/kg, men under förra veckan var det återigen nästan lika högt som toppnoteringen förra året, rapporterar SVT.

I spåren av det ekonomiska läget har intresset för att sälja guld ökat chockartat.

– Guldet har fått en pånyttfödelse, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, till SVT.

All time high för pantbankerna

Att ett instabilt politiskt läge gör guld mer attraktiv är en välkänd spaning och att den svenska kronan försvagats har gjort att priset på guld stigit än mer.

Att priset stiger märks av hos Sveriges pantbanker. Allt fler vill pantsätta sitt guld för att tjäna en extra peng. Hämtar man inte ut sitt guld inom en viss tid säljer pantbanken guldet åt kunden, vilket blivit mer populärt, vittnar pantbankerna.

– Folk säljer för att ha råd med vardagens räkningar, säger Nils Klevmarken, koncernchef Sefina Pantbank, till SVT.

Pantbanken Sverige har sett en rejäl ökning av inlämnat guld. Hittills i januari har inlåningen ökat med 20 procent jämfört med ifjol. Till sajten Finguld.se, som Pantbanken Sverige äger, har man tagit emot 55 procent mer guld i år än i januari 2022.

– Det är en all time high, jag har aldrig varit med om något liknande, säger vd Peter Sundström.

Guld.

Allt fler vill sälja sitt guld.

FOTO: Lars Pehrson/SvD/TT

Expertens tips: Så får du mest för ditt guld

Vill man sälja sitt guld för att tjäna en slant finns det en del saker man behöver tänka på. Lena Carlsson, vd på Smycken och klockor, menar att det finns många oseriösa aktörer och beskriver det som ”en djungel” – det är lätt att bli lurad.

– Det kan vara beklämmande att sälja guld, och visa att man behöver pengar. Men det är viktigt att vara om sig och kring sig när man säljer guldet, det handlar ju om mycket pengar, säger hon till SVT.

Hennes första tips är att göra efterforskning innan man väljer vilken aktör man vill använda sig av. Det ökar chanserna för att få bra betalt.

– Jag sonderade terrängen lite imorse. Om du säljer 18 karat guld kan det skilja mellan 100 och 400 kronor grammet. Det gör en enorm skillnad på det du säljer, förklarar Lena Carlsson.

Lena Carlsson, vd på Smycken och klockor.

Lena Carlsson, vd för Smycken och klockor, beskriver marknaden för guld som ”en djungel”.

FOTO: SVT

Hon förklarar även att man behöver se upp för ”lockpriser”. Lena Carlsson menar att priserna som marknadsförs i sociala medier inte alltid stämmer överens med vad du själv säljer på grund av olika karathalter och mängder. Det gäller att vara uppmärksam.

Det är också vanligt att företagen luras när det kommer till vikt. Flera säljare har upplevt att vikten på vågen hemma inte stämmer överens med företagets våg. På grund av det har man fått mindre betalt än vad man räknat med.

Lena Carlsson tipsar även om att ta bort ädelstenar från guldet. De kan nämligen vara värda mer än guldet i sig.

FOTO: SVT/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN