Grönt ljus för ätbara insekter: ”En vanesak”

EU har nu godkänt mjölmask som proteinkälla.

EU har nu godkänt mjölmask som proteinkälla.

Foto: TT
Trött efter träningen? Vad sägs om mjölmask i sport-shakern?
EU har nämligen gett grönt ljus för insektsprotein i hela Europa.
Nu får insekter säljas som snacks, eller som ingredienser i mat.
– EU:s befolkning får nya möjligheter att utforska dessa kulinariska läckerheter, menar Nils Österström, vd för företaget Tebrito som odlar insekter.

I hela Europa är det nu tillåtet att mumsa på kryp. EU godkände nyligen mjölmasken som livsmedel. Det gör det fritt fram för medborgare i EU-länder att äta nermald mask i snacks eller livsmedel. Livsmedelsverket i Sverige har redan tagit beslut om mjölmasken, men nu öppnar även EU upp dörren för insekter.

I Orsa, Dalarna finns företaget Tebrito som glädjer sig åt beslutet från Bryssel. Under fem år har företaget nämligen ägnat sig åt storskalig produktion av mjölmask. I deras nya fabrikslokaler odlar de insekter och vidareförädlar matinsekter. Nu ser framtiden ljus ut för kryptillverkaren.

– Vi är sju personer som jobbar på Tebrito och har vuxit successivt för att vara beredda på en expansion. Olika professioner och erfarenheter i bolaget gör att vi tillsammans kan skapa storskalig produktion av hållbart protein i Sverige. Vi håller samtidigt på att bygga en ny produktionsanläggning och arbetar med investerare i bolaget, säger vd Nils Österström i ett pressmeddelande.

Mjölmask används som proteinkälla.

Foto: ANTHONY ANEX
PUH! Kungens stulna björn tillbaka – inpackad


Till SVT Dalarna berättar företagets vd mer storsatsningen på insektsproduktionen.

– Det är en investering på fem miljoner, säger Nils Österström, till tv-kanalen.

Kan ha goda effekter på miljön och klimatet

Insektsprotein spås ha goda effekter på miljön. Många branscher använder sig av proteinkällor som kan ge negativa effekter på klimatet. En sådan bransch är fisknäringsindustrin som tillverkar sina produkter på sojaprotein. I storskalig skala kan sojaodlingar ge skador på bland annat regnskogen, har bland annat Världsnaturfonden konstaterat tidigare.

Insektsprotein kan komma att råda bot på sådana miljöproblem, menar projektledare Pernilla Löfling.

– Eftersom insekter inte kräver så mycket utrymme, mat och vatten är det en hållbar, klimatsmart och lönsam industri med stora möjligheter. Insekter kan också äta avfall som vi annars skulle ha kastat, säger Pernilla Löfling.

”Inte konstigare än att vi äter kräftor”

Nils Österström har varit med i projektet Dalarna Science Parks, där Jörgen Bond leder affärsutvecklingen.

– Det är inte frågan om vi kommer att äta protein från insekter, frågan är hur snabbt kan vi börja. Sverige är ett land som vill ligga i framkant när det gäller de globala målen, menar Jörgen Bond som också har smakat insekterna.

– Det är inte konstigare än att vi äter kräftor, det är bara en vanesak, säger Jörgen Bond i pressmedelandet.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Här är namnen varken du eller ditt barn får heta

LÄS OCKSÅ: Forskning avslöjar – män har svårare än kvinnor på arbetsmarknaden

Foto: ANTHONY ANEX, GORM KALLESTAD/NTB

Senaste nytt