Greve mot upphittare – nu ska den dyrbara meteoritens öde avgöras

Anders Zetterqvist och greve Johan Benzelstierna von Engeström samt meteoriten som de har en konflikt om.

FOTO: SVT
Vem som har rätten till en stor, värdefull meterorit som föll ner utanför Enköping för två år sedan ska nu avgöras i domstol.
På ena sidan finns de som hittade stenen och på andra sidan finns greve Johan Benzelstierna von Engeström som äger marken där stenen föll ner.

Det var för två år sedan som en 14 kilo tung meteorit föll ner utanför Enköping. Det var första gången en nyfallen meteorit hittades på nästan 70 år i Sverige. Stenen kan vara värd hundratusentals kronor enligt flera experter som P4 Uppland har pratat med.

Upphittaren: ”Borde tillfalla oss”

Det var meteoritjägarna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som hittade stenen. Och de anser sig ha äganderätt av meteoriten på grund av allemansrätten i Sverige.

– Den borde tillfalla oss som upphittare i och med de här tolkningarna av allemansrätten som finns: att enstaka stenar som ligger på markytan tillfaller upphittaren, har Anders Zetterqvist som hittade stenen tidigare sagt till SVT.

Greven och markägaren: ”Inte allemansrätten”

Greve Johan Benzelstierna von Engeström som äger marken där meteorit föll ner håller dock inte med.

– Det är inte en del av allemansrätten att plocka sten från andras mark, säger han

På måndagen inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt som nu ska reda ut vem som har äganderätt till meteoriten. Stenen förvaras nu på Naturhistoriska riksmuseet, där greven vill att stenen ska visas upp under hela hans livstid.

Benzelstierna von Engeström tycker även att Naturhistoriska riksmuseet borde betala ut ersättning till Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN