Greta Thunbergs förbjudna ord i BBC:s sändning – vågade utspelet

Greta Thunberg chockar brittiska tv-tittare genom att säga ”förbjudna orden” i The Andrew Marr show.
”Sa verkligen Greta s***********d klockan tio på en söndagsförmiddag i BBC?”, frågar sig en chockade tittare.
Greta Thunbergs svar på tal mot världsledarna
Slå på ljud

18-åriga klimataktivisten Greta Thunberg är i Storbritannien för att delta på FNs klimattoppmöte COP26. Innan mötet har den världskända svenskan låtit sig intervjuas av brittiska BBC-journalisten Andrew Marr – när hon plötsligt chockade den brittiska tv-publiken, skriver Daily Star.

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer hållas i Glasgow, i Skottland under veckan. Svenska Greta Thunberg är inbjuden, likt många av världens viktiga ledare och digniteter. Tyvärr ställde brittiska drottning Elizabeth in sitt deltagande, efter en tids sjukdom. Något Hänt har skrivit om tidigare.

Greta Thunberg kom med tåg till Storbritannien – och möttes upp fans, poliser och fotografer.

Greta Thunberg kom med tåg till Storbritannien – och möttes upp fans, poliser och fotografer.

Foto: Jane Barlow

Intervjuades i BBC – sa ”förbjudet ord”

Under intervjun med BBC i The Andrew Marr show ställde den svenska klimataktivisten till med rabalder. Trots att intervjun var förinspelad tilläts hon poängtera sitt budskap med en svordom – något som den brittiska tv-kanalen annars är restriktiv med. Svordomar får förekomma i kanalen, men efter 21:00.

Att den förinspelade intervjun nu sändes 10:00 på söndagsmorgonen har fått många brittiska tv-tittare att reagera starkt. Många undrar varför hennes svordom inte klipptes bort, eller censurerades.

Svenskans budskap i intervjun gick i korthet ut på att påtala att så länge ingen skadas i klimatdemonstrationer, så är det nödvändigt ”att göra folk förbannade”.

”Så länge man inte skadar någon …”

Svordomen kom i samband med journalisten Andrew Marrs fråga om hur Greta Thunberg ställer sig till grupper likt Insulate Britain, som brukar protestera genom att blockera vägar. Något som väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien.

Därför stoppas drottning Elizabeth från att träffa Greta

– För att vara tydlig. Så länge man inte skadar någon … Så tycker jag det ibland behövs att göra folk förbannande, säger Greta Thunberg i intervjun.

– Ta skolstrejken till exempel. Det hade aldrig blivit så stort som det blev om det inte fanns någon friktion. Folk måste bli skitförbannade.

Intervjun som gjordes för brittiska BBC hölls på engelska. Greta Thunbergs förbjudna ord på engelska var ”pissed off”, eller grovt översatt till svenska – ”skitförbannad”. Ett ord tillräckligt starkt för att irritera och chocka den brittiska publiken. För på sociala medier var tonläget högt efter intervjun.

”För att vara tydlig. Så länge man inte skadar någon … Så tycker jag det ibland behövs att göra folk förbannand”, sa Greta Thunberg i BBC.

”För att vara tydlig. Så länge man inte skadar någon … Så tycker jag det ibland behövs att göra folk förbannand”, sa Greta Thunberg i BBC.

Foto: Andrew Milligan

Många känsliga brittiska tv-tittare reagerade

En person ifrågasatte tidpunkten när programmet sände ut svordommen.

”Hej, @BBCNews och @AndrewMarr9. Är ni modiga nog att rätta @GretaThunberg som svär i tv, klockan 10:00, på en söndagsförmiddag?”

En annan person påpekade att att barn kunde kolla på programmet.

”Är det verkligen okej för Greta Thunberg att säga till Andrew Marr att hon är skitförbannad en söndagsförmiddag framför barn?”

En tredje brittisk tv-tittare uttrycker sin chock och förfäran av svenskans språk.

”Sa precis Greta att hon var ”skitförbannad” flera timmar innan BBCs gräns för svordomar? Programmet är ju inte live, så det är ju oklart varför BBC inte klippte bort ordet”.

FN:s klimattoppmöte COP26 startade i söndags, den 31 oktober, och kommer fortsätta till den 12 november.

LÄS OCKSÅ: Jim, 78, träffade kärleken online under pandemin – nu är de gifta

LÄS OCKSÅ: Nya bilden på Greta Thunberg i The Guardian väcker starka reaktioner

Foto: BBC, Alberto Gandolfo

FRÅN FÖRSTASIDAN