Greta Thunberg slår tillbaka mot kinesiska vikthånet

Greta Thunberg ger kinesisk statsmedia svar på tal.

Foto: TT/AP
I kinesisk statsmedia kallas Greta Thunberg för "miljöprinsessa" och hånas för sin vikt.
Men nu slår den svenska klimatikonen tillbaka.
"Något att sätta på mitt cv", skriver hon själv på Twitter.

I en kolumn från förra veckan gick den statliga tidningen China Daily till attack mot svenska Geta Thunberg, 18. I artikeln hånar skribenten Tang Ge klimataktivisten för sin vikt och kallas henne för "miljöprinsessa", rapporterar tidningen The Independent.

”Trots att att hon hävdar att vara vegetarian, så kan man se utifrån hennes storlek, att hennes koldioxid utsläpp inte är speciellt låga”, står det i kolumnen från tidningen som är ägd av det kinesiska kommunistpartiet.

Tang Ge hade först publicerat åsikten på sina sociala medierkanaler och plockades sedan upp av statsägda tidningen. Artikeln i China Daily fick rejäl spridning på kinesiska sociala medier.

Hon nåddes själv av hånet – gick till motattack

Tillslut nådde även vikthånet Greta Thunberg själv. Hon kommenterar själv saken på sin Twitter, där hon följs av nästan 5 miljoner.

Svenska Greta Thunberg skriver: ”Att vikthånas av kinesisk statsmedia är en ganska märklig upplevelse, även utifrån min måttstock. Men är definitivt något att sätta på mitt cv.”
Greta Thunberg har kritiserat kinas utsläpp

Anledningen till vikthånet och kolumen tros vara att Greta Thunberg tidigare på Twitter i år har kritiserat kinesiska utsläpp. Något som inte gått obemärkt förbi på kinesiska sociala medier och tidningar. Hon anklagas för hyckleri för att peka ut kina som utsläppare, men inte andra länder.

I maj delade 18-åriga Greta Thunberg ett inlägg om att utan insatser från Kina kommer inte det gå att stoppa klimatkrisen.

18-åriga Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag.

Foto: Jasper ChamberGreta Thunberg skriver: ”Ja, Kina klassificeras fortfarande som en utvecklingsland av WTO, de tillverkar många av våra produkter och så vidare. Men det är naturligtvis ingen ursäkt för att förstöra framtida och nuvarande levnadsförhållanden. Vi kan inte lösa klimatkrisen om inte Kina drastiskt förändrar kursen."

Svenska klimataktivisten fortsätter i en till Tweet.Thunberg skriver i tweeten: ”Eftersom koldioxidutsläpp stannar i atmosfären upp till 1000 år måste vi naturligtvis titta på historiska utsläpp och i sammanhang med befolkning och utsläpp per capita. Och en utvecklad nation måste leda så att andra kan höja sin levnadsstandard. Som jag har sagt hela tiden.”

Kinesiska presidenten Xi Jinping.

Foto: Nareshkumar Shaganti


Miljöikonen har länge kritiserat världsledare

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg har länge kritiserat världsledare för att inte göra nog åt klimatkrisen. Vid ett uppmärksammat tillfälle 2019 var när hon var inbjuden av FN att tala om klimatkrisen. Hennes tal till FN-ensemblen spreds då över hela världen.

Se Greta Thunbergs tal från FN.


LÄS OCKSÅ: Fyra ovanor som gör att du får låg självkänsla

LÄS OCKSÅ: Grönt ljus för ätbara insekter: ”En vanesak”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT, Huang Jingwen, CRISTINA QUICLER/AFP och Mark Schiefelbein/AP