Gravida singelpappan Freddy, 35, vill föda sitt barn i Sverige

Freddy McConnell

Freddy McConnell från Storbritannien blir tvåbarnspappa i januari nästa år.
Nu tänker han föda i Sverige så att han på pappret blir ”pappa” och inte ”mamma”.
– Svensk lag är i det här avseendet samma för trans- som för cispersoner, säger han till Expressen.
Julia, 26, föddes utan livmoder – fick hjälp av mamma Ewyn
Slå på ljud

Freddy McConnell, 35, väntar tillökning. Singelpappan har sedan tidigare sonen SJ, 4, och ser nu fram emot att välkomna ett nytt liv till världen.

Skillnaden den här gången är att han inte planerar att genomföra förlossningen i Storbritannien.

Som transman får han nämligen inte registreras som pappa i Storbritannien. Nu hoppas han att en lösning går att finna i Sverige, som 2019 klubbade igenom en lagändring som gör det möjligt för personer att registrera den föräldrabeteckning som är kopplat till ens juridiska kön.

– Svensk lag är i det här avseendet samma för trans- som för cispersoner. Den utjämnar ojämlikheter. En man som föder ett barn registreras som far. På motsvarande sätt får en kvinna vars spermier bidragit till befruktningen registreras som mor, säger Freddy McConnell till Expressen.

Freddy förlorade i brittisk domstol

Freddy har kämpat länge med brittisk domstol och hela tiden hoppats att de ska fatta samma beslut som i Sverige, så att han slipper stå som mamma till SJ och kommande barn i dokumenten. I nuläget har 4-årige SJ inte något födelseattest.

Fallet kommer prövas i Europadomstolen, men Freddy vet inte hur lång tid det kommer att ta innan fallet tas upp.

– Jag gör det här för mina barn. Jag vill inte att min son ska växa upp med felaktiga dokument som kan vara förvirrande och även farliga. Skulle jag förlora i Europadomstolen så kommer jag behöva ställa mig frågan om det är bättre att ha en felaktig födelseattest än ingen alls. Just nu vet jag ärligt talat inte.

SJ och Freddys mamma

Freddys mamma Esme Chilton har startat en Gofundme-sida för att få in pengar till sonens resa till Sverige.

Gofundme

Freddys tuffa kamp: ”Det är stressigt”

Freddys mamma har startat en Gofundme-sida för att få hjälp med att finansiera sonens resa till Sverige. Bland annat söker man pengar till levnadskostnader, sjukhuskostnader och flygresor.

”Freddy har kämpat outtröttligt för hans community och för LGBTQ+-familjers rättigheter sedan han blev en singelpappa”, skriver hon.

Till Expressen säger Freddy att det har varit en jobbig process.

– Det är stressigt. Det är inte kul. Det är inget jag önskar någon att behöva göra. Det är inte en situation jag någonsin skulle välja utan någonting jag gör för mina barn. På ett sätt känner jag mig lyckligt lottad som har möjligheten att göra det här, samtidigt är jag arg över att jag behöver göra det.

LÄS OCKSÅ: 11-årig flicka har blivit mamma – familjen ovetandes: ”En chock”

LÄS OCKSÅ: Dottern: Min mamma fick mig när hon var 13 – ALLA tror vi är systrar

Foto: Instagram, Gofundme

SENASTE NYTT!