23-åringen väntade sitt första barn – sparkades efter chefens frågor

Darci Topping

När chefen på förskolan fick veta att Darci Topping var gravid började hen ställa frågor.
Det slutade med att Darci blev uppsagd.
Nu har hon vunnit i rätten.
0:24

Efter reklamen: Lilla pojkens starka reaktion – efter stora problemet att få i sig sushin

(0:24)

Darci Topping, 23, hade precis landat jobbet som förskollärare på en förskola i England och gjorde sin första arbetsvecka. Då passade hon även på att meddela chefen om att hon var gravid med sitt första barn, något som inte alls uppskattades.

Hon blev utfrågad om graviditeten och tvingades svara på frågor om vem som var pappan och om det verkligen var en bra idé att behålla barnet. Efter ”förhöret” fick Darci Topping, som redan gick på minimilön, sina arbetstimmar neddragna. Det slutade sen med att hon blev uppsagd.

Darci Topping stämde förskolan Stepping Stones Nursery för diskriminering och hävdade att de hade ”problem med gravida anställda”. Företaget hävdade i sin tur att man tvingats förkorta personalens timmar på grund av coronapandemin och att det var pandemin som i slutändan låg till grund för uppsägningen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Darci Topping

Cheferna frågade om Darci Topping tänkte behålla barnet när de fick reda på att hon var gravid. Sen sparkades hon från jobbet som förskollärare.

Facebook

Domstolens beslut: ”Falsk uppsägningsprocess”

Men domstolen gick på Darci Toppings linje och ansåg inte att det fanns några bevis som styrkte förskolans tes.

”Av den framlagda bevisningen anser domstolen att förskolan hittade på orsaken till uppsägningen och konstruerade en falsk uppsägningsprocess som aldrig ägde rum, eller som ägde rum efter att förskolan redan sagt upp henne”, står det i domstolens beslut, enligt Wales Online.

Domaren Marion Batten förklarar beslutet så här:

– Domstolen drog slutsaten att beslut om uppsägning var ett beslut enbart riktat mot henne – hon var gravid och i bristen på bevis var det uppenbart att det var den enda skillnaden, säger hon.

Kate och William lämnar London med barnen – därför flyttar familjen

Mammans ord: ”Har varit väldigt jobbigt”

Darci Topping är i dag mamma till sonen Stanley, 1. Hon säger sig vara glad över domstolens beslut. Förskolan kommer behöva betala ersättning till Darci Topping, men det är oklart om vilka summor det rör sig om.

– Det har varit väldigt jobbigt för mig att bli uppsagd under en så sårbar tid i mitt liv. Jag väntade mitt första barn och det var något som jag verkligen såg fram emot, säger hon och fortsätter:

– Jag känner att jag fått upprättelse och jag är lättad att fallet äntligen är över.

Darci Topping med sonen Stanley

Darci Topping och sonen Stanley, 1.

Facebook

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson blåser av restriktionerna i Sverige

LÄS OCKSÅ: Glädjebeskedet efter hårda restriktionerna – öppnar upp igen

Foto: Facebook

SENASTE NYTT!