krimfall

Han hamnade mitt i gryningsräden mot spionparet: ”Kommandosoldater”

Spionparet.

OBS: Bild åt höger ej från tillfälle.

Foto: Jessica Gow/TT, DAREK DELMANOWICZ
Insatsstyrkan gjorde under tisdagsmorgonen en gryningsräd mot det kallade ”spionparet”. En granne hamnade mitt i insatsen – där polisen firade ner sig från Blackhawks-helikoptrar.
– Fan, det är ju kommandosoldater, säger grannen till Ekot.

Under tisdagsmorgonen, vid 06-tiden, skedde en gryningsräd mot ett 60-årigt gift par i ett lugnt villaområde i södra Stockholm.

Insatsen gick under namnet ”Operation spjut” – där polisen bland annat hade lånat försvarsmaktens helikoptrar av typen Blackhawk.

Paret, som är födda i Ryssland men invandrat till Sverige, är nu båda gripna. Den ena är misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet, den andre för medhjälp. De anhölls även senare under tisdagen.

I media har de misstänkta kommit att kallats för ”spionparet”.

Grannen hamnade mitt i räden

I villaförorten var en granne påväg till jobbet, som vilken annan tisdag som helst, när ett flertal skåpbilar plötsligt körde upp på gatan. För Sveriges Radio Ekot berättar grannen om de dramatiska scenerna.

– Jag var ute på vägen, när vad jag kan se, sex, till sju, skåpbilar komma. Ut hoppar en massa människor med pannlampor. Det var ju mörkt. Jag hann tänka: ”Vad fan är det här”, berättar grannen och fortsätter:

– Jag stod där mitt bland allt. En man i overall skrek till mig: ”Gå härifrån”. Men jag svarade att jag bor ju här och ska till jobbet. Vad är det egentligen frågan om? berättar grannen för Ekot.

– Sen ser jag vad som händer. Fan, det är ju jävla kommandosoldater, säger mannen och berättar att han sett insatsstyrkan.

Enligt grannen har paret alltid hållit sig för sig själva, men att han aldrig misstänkt något. Under tisdagen och onsdagen har polisen burit ut lådor med bevismaterial.

Foto: Jessica Gow/TT, DAREK DELMANOWICZ

FRÅN FÖRSTASIDAN