Göran Greider allvarligt sjuk – tillbringade nio dagar i respirator

Profilen Göran Greider hamnade i respirator – i nio dagar.

Foto: TT
Göran Greider har legat i respirator i nio dagar – efter smittats av RS-virus.
Profilen blev nyligen frisk från cancer, men har nu insjuknat i en ny sjukdom.
– Det var på håret alltså. Läkarna ringde min fru och sa att det var 50/50 om jag skulle överleva eller inte, säger Göran Greider till Aftonbladet.

Medie-profilen och ledarskribenten Göran Greider, 62, har nyligen tillfrisknat från en svår cancersjukdom. Men i november drabbades Göran Greider av sjukdom på nytt – och insjuknade svårt i RS-virus.

Till en början fick Göran Greider hosta och feber. Något han själv inte fann speciellt märkvärdigt, berättar profilen för Aftonbladet. Men viruset lyckades trigga igång en kraftig infektion. Göran Greider fick föras med ambulans till Karolinska sjukhuset.

Göran Greider vaknade efter nio dagar i respirator. Han visste inte då var han var någonstans. Dagen innan julafton fördes Göran Greider från sjukhuset till ett rehabiliteringshem. Sedan dess har han varit kvar där.

Foto: Janerik Henriksson/TT

”Jag vaknade upp i respiratorn nio dagar senare”

Situationen var allvarlig. Läkarna var tvungna att söva ner Göran Greider – som under tiden i respiratorn drabbades av flera allvarliga åkommor, som organsvikt, blodförgiftning och hjärtstopp. I telefon meddelade läkarna Berit Greider, Görans fru, att det fanns stor risk att han inte skulle överleva.

Hundratals i böter för en fimp – så påverkas du av nya lagarna

Men Göran Greider skulle tillbringa nio dagar nedsövd – innan han väcktes. Då visste han inte var någonstans han var.

– Efter det minns jag ingenting. Jag vaknade upp i respiratorn nio dagar senare.

”Värre än cancern”

För Aftonbladet berättar Göran Greider att han flyttades från sjukhuset till ett rehabiliteringshem dagen innan julafton 2021. Sedan dess har han tillbringat sin tid på hemmet och försökt tillfriskna från tiden i respiratorn.

Han beskriver RS-viruset som ”värre än cancern”. Enligt hans läkare hade han rejält otur med viruset, som vanligtvis inte ger livshotande symtom hos vuxna. Men nu försöker han blicka framåt och tror att 2022 kommer bli lysande.

Även om han just nu är rejält trött på sjukhus och vårdhem.

LÄS OCKSÅ: SVT:s Svenska nyheter får kritik efter kontroversiellt inslag

LÄS OCKSÅ: Smittan skenar i Sverige – experterna varnar: ”Helt fullt”

Foto: Hanna Brunlöf Windell/Expressen/TT, Janerik Henriksson/TT

SENASTE NYTT!