Glömska och dålig kompetens – så kunde schimpanserna rymma

Sandra Wilke, vd för Furuviksparken håller upp händerna framför sig. En schimpans på Furuviksparken.

FOTO: FURUVIKSPARKEN TT/ Christine Olsson/TT
Glömska, bristande kontroller och dålig kompetens.
Nu står det klart vad som låg bakom att flera schimpanser kunde rymma från Furuviksparken – där fyra av dem senare sköts ihjäl.
– Det ledde till en mycket allvarlig situation som hade kunnat bli farlig för människor, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”
0:37

Efter reklamen: Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”

(0:37)

Slå på ljud

Dramat när flera schimpanser rymde från djurparken Furuviksparken och flera av dem sedan sköts ihjäl i mitten av december engagerade hela Sverige.

Djurparken har nu utrett vad som låg bakom den dödliga rymningen och lämnat en redogörelse. Det visar sig att en djurvårdare glömde att stänga och låsa en gallerdörr efter ett arbete i ett tomt schimpanshägn. Sedan missades den kontroll av dörren som skulle ha gjorts – hela två gånger, rapporterar TT.

Det ledde till att fem schimpanser kunde rymma från sitt hägn i parken. En djurvårdare upptäckte att en schimpans hade tagit sig ut och en annan var på väg ut och försökte mota tillbaka dem. Det misslyckades dock och personalen satte sig då i säkerhet och larmade.

Furuviksparkens vd: ”Mycket allvarlig situation”

Senare sköts fyra av de fem schimpanserna ihjäl eftersom djurparken inte såg någon annan utväg. Ett beslut som kritiserades kraftigt.

– I ljuset av det som skett är det tydligt att vår låsrutin i schimpanshägnen har varit bristfällig. Det ledde till en mycket allvarlig situation som hade kunnat bli farlig för människor och till att vi tvingades avliva fyra av våra schimpanser, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken i ett pressmeddelande.

Flera nya rutiner efter händelsen

Parken har nu infört en ny låsrutin med en checklista. Bland annat ska två djurvårdare var för sig kontrollera respektive lås. Handtagen på fönstren har också tagits bort i hägnen.

Förutom bristande rutiner och kontroller hade djurvårdaren som skulle kontrollera dörren inte tillräcklig kompetens för uppdraget, skriver djurparken i sin redogörelse. Djurparken har därför även höjt kompetenskraven på dem som ska kontrollera och följa upp låsningen, enligt Sandra Wilke.

FOTO: FURUVIKSPARKEN TT/ Christine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN