Därför kan hull hos äldre vara nyttigt

04 jun, 2021 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Lite hull på ålderns höst kan vara nyttigt.

Att ha lite hull på ålderns höst kan vara nyttigt – det visar ny forskning.
Undernäring bland äldre är ett stort problem.
Då kan ett högt BMI fungera som skydd för äldre.
– Att de äldre får i sig tillräckligt med näring är av avgörande betydelse medan det finns mindre anledning att oroa sig för övervikt som riktigt gammal, säger Maria Burman, ST-läkare i geriatrik.

Annons
Könssjukdomar – här är alla symptom att titta efter
Könssjukdomar – här är alla symptom att titta efter

Undernäring är ett stort problem bland Sveriges äldre. Bland de allra äldsta kan det till och med leda till döden. Övervikt kan då ge skydd, visar ny forskning. Till och med svår fetma tycks vara gynnsamt bland äldre.

Maria Burman är ST-läkare och doktorand i geriatrik vid Umeå universitet. Hon har följt förekomsten av både undernäring och fetma hos personer över 85 års ålder i Västerbotten och finländska Österbotten. Studien gjordes i form av hembesök. Ungefär 800 äldre har undersökts.

Doktorand och ST-läkaren Maria Burman har studerat frågan.

Övervikt kan till och med vara bra – på ålderns höst

Resultatet visade att de med undernäring, enligt indexet BMI som mäter kroppsmassa, hade stor risk för död, medan de med övervikt, på andra sidan av BMI-skalan, hade en mindre koppling och risk för död.

Annons


– Resultaten understryker vikten av att göra riskbedömningar bland de äldre för att förhindra undernäring och viktnedgång eftersom de kan medföra en stor risk för att avlida, säger Maria Burman, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Övervikt hos äldre har ökat. Vilket kan vara positivt.

Sveriges äldre har allt mer hull

I Sverige tycks förekomsten av överviktiga äldre öka. Vilket kan enligt den nya forskningen vara positivt. Mellan åren 2000 till 2015 ökade övervikten hos personer över 85 och äldre. Undernäringen hos äldre stod mellan dessa åren still. Totalt deltog 1 600 personer i undersökningen.

I en annan studie, där data från 48 000 personer 65 år eller äldre har analyserats, kom man fram till snarlika resultat. Siffrorna kommer från registerdata från särskilda boenden runt om i Sverige. I studien fann man att de som befann sig på den högre delen av BMI-skalan, till och högre grad av fetma, hade mindre risk för död än de på andra sidan av spektrumet. De med lågt BMI, eller med undernäring hade en större risk.

Annons

– Befolkningen åldras och därför blir det allt viktigare att förbättra kunskaperna om hur man ska klara hälsan högt upp i åldrarna. Att de äldre får i sig tillräckligt med näring är av avgörande betydelse medan det finns mindre anledning att oroa sig för övervikt som riktigt gammal, säger Maria Burman.

I en annan studie gick det inte att se någon koppling mellan undernäring och urinvägsinfektion bland äldre.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Foto: NTB, MASKOT

Annons