Fyra studenter mördades brutalt – doktorand misstänks för massmordet

Leif GW Persson och de sex personer som befann sig i huset vid massmordet.

FOTO: TV4/Instagram
Fyra unga studenter mördades brutalt efter en utekväll i Idaho och nu är en doktorand i kriminologi misstänkt för massmordet.
Här är allt vi vet om det mystiska mordet som har skakat USA.
– Han har under en lång tid före brottet vid ett dussintal tillfällen varit i närheten av brottsplatsen, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför siktade Theodor Engström in sig på Annie Lööf
0:28

Efter reklamen: Därför siktade Theodor Engström in sig på Annie Lööf

(0:28)

Slå på ljud

Universitetsstudenterna Kaylee Goncalves, Madison Mogen, Ethan Chapin och Xana Kernodle, alla 20 eller 21 år, hade en utekväll i staden Moscow i Idaho i nordvästra USA lördagen den 12 november – som slutade i total tragik.

På kvällen tog kompisgänget en bild ihop där de log och höll om varandra – bara timmar senare var de alla döda. Någon gång på natten mellan klockan 04 och 04.25 ska en då okänd gärningsman ha tagit sig in i huset där de och två andra rumskompisar befann sig.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Gruppbilden som togs bara timmar innan det brutala massmordet.

Gruppbilden som togs bara timmar innan det brutala massmordet.

FOTO: Instagram

Rumskompis såg okänd man – larmade inte

Kaylee, Madison Ethan och Xana höggs brutalt ihjäl i sina sängar med flera hugg. Men de två andra personerna som befann sig i huset lämnades oskadda. Enligt dokument inlämnade till domstol ska de övriga rumskompisarna ha hört gråtande och ljud som lät som om någon lekte med en hund. En av rumskompisarna ska även ha sett en okänd man gå inne i huset men larmade ändå inte polisen.

Det var inte förrän vid lunchtid nästa dag som polisen larmades till huset för att en av offren troddes vara medvetslös. Polisen upptäckte då de fyra döda kropparna.

Polisen avfärdade tidigt de övriga två rumskompisarna som misstänkta. Inledningsvis var teorin att en av kvinnornas ex-pojkvän kunde ligga bakom massmordet men han hade alibi och avfärdades då från utredningen.

Så hittade polisen misstänkte mördaren

Polisen hittade sedan en bil som har befunnit sig i området vid mordet, berättar kriminologen Leif GW Persson, som har följt brottet, i Nyhetsmorgon. Bilen visar sig vara kopplad till en doktorand i kriminologi som heter Bryan Christopher Kohberger, 28. Och det är inte första gången den befinner sig i området där studenterna bor.

– Han har befunnit sig på mordplatsen vid tiden för brottet, och även efter brottet. Och att han under en lång tid före brottet vid ett dussintal tillfällen varit närheten av brottsplatsen. Han har spanat på dem, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Bryan Christopher Kohberger.

Bryan Christopher Kohberger, doktorand i kriminologi sitter nu häktad för det brutala massmordet.

FOTO: TV4

Kohberger kan även knytas till huset och tiden för mordet genom sin mobil. Och det starkaste beviset av alla: en knivslida som har hittats i en av offrens sängar som har hans dna på sig.

– Speciellt det sista är ju svårt att förklara, hur det har hamnat där, säger Leif GW Persson som berättar att gärningsmannen inte har någon relation till offren och därmed inte kan skylla på att dna:t har hamnat där vid ett tidigare tillfälle.

Leif GW Persson om motivet bakom massmorden

Leif GW Persson tror att det finns ett sexuellt motiv bakom massmorden. Offren har dock inte utsatts för några sexuella övergrepp. Det kan dessutom vara så att gärningsmannen har haft tankarna på att mörda länge och att det var därför han valde att bli just doktorand inom kriminologi, enligt GW Persson. Han säger att det inte är ovanligt att gärningsmannen inte har någon koppling till offret.

FOTO: TV4/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN